Srečanje direktorjev arhitekturnih muzejev v MAO

Srečanje direktorjev arhitekturnih muzejev v MAO

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani je od petka do nedelje, 16. do 18. januarja 2015, potekal redni letni sestanek upravnega odbora Mednarodne konfederacije arhitekturnih muzejev, ICAM (International Confederation of Architectural Museums). MAO je bil na zadnjem srečanju ICAM, ki je potekalo septembra 2014 v Montrealu, izbran za gostitelja kongresa ICAM leta 2016.

Poleg sestanka je obisk predstavnikov ICAM namenjen tudi preveritvi lokacije in oblikovanju programa kongresa, ki bo prihodnje leto v MAO. Osrednja slovenska muzejska institucija s področja arhitekture je članica ICAM vse od njene ustanovitve leta 1979, od leta 2010, ko je vodenje muzeja prevzel Matevž Čelik, pa v konfederaciji igra tudi aktivnejšo vlogo. MAO bo organizacijo prihodnega srečanja mednarodnih strokovnjakov za področje arhitekture izkoristil za mednarodno promocijo Slovenije skozi prizmo arhitekture ter za pridobitev široke mednarodne podpore za vpis del Jožeta Plečnika na seznam svetovne dediščine UNESCO. ICAM poleg svetovnih arhitekturnih muzejev združuje tudi arhitekturne centre in skrbnike arhitekturnih zbirk in ima preko 140 članic. Organizacija krepi povezave med članicami, ki širijo zavedanje o pomenu arhitekture med najširšo javnostjo. Članice ICAM podpirajo projekte na področju raziskovanja arhitekture ter si prizadevajo za ohranitev arhitekturnih arhivov ter za kakovost in zaščito grajenega okolja.

 
ICAM od leta 2014 vodi Rebecca Bailey iz Velike Britanije, vodja izobraževanja pri Royal Commission on the Ancient & Historical Monuments of Scotland. Sestanka ICAM v Ljubljani so se poleg nje in Matevža Čelika, direktorja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, udeležili direktorji in kustosi vodilnih arhitekturnih institucij z vsega sveta: Barry Bergdoll, kustos za arhitekturo in oblikovanje, MOMA (ZDA), Corinne Bélier, direktorica Cité de l’architecture et du Patrimoine (Francija), Mirko Zardini, direktor in glavni kustos, Canadian Centre for Architecture (Kanada), Christine Garnaut, direktorica, Architecture Museum, University of South Australia (Avstralija), Dietmar Steiner, direktor, Architekturzentrum Wien (Avstrija), Sofie De Caigny, koordinatorica, Flemish Architecture Institute (Belgija), Monika Platzer, kustosinja za arhive in zbirko, Architekturzentrum Wien (Avstrija), Triin Ojari, direktorica, Museum of Estonian Architecture (Estonija), Kent Martinussen, direktor, Danish Architectur Centre (Danska), Jolanta Gromadzka, kustosinja, Museum of Architecture in Wroclaw (Poljska).

 

Deli
Skip to content