Slovenska arhitektura 20. stoletja na razstavi v MoMA

Slovenska arhitektura 20. stoletja na razstavi v MoMA

V letu Evropske kulturne dediščine bo Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Muzej moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku odpremil 62 ključnih predmetov za veliko razstavo z naslovom K betonski utopiji. Arhitektura v Jugoslaviji 1948-1980. Težko pričakovana razstava v MoMA je rezultat prizadevanj skoraj 50 raziskovalcev in kustosov ter 6 organizacij s področja nekdanje Jugoslavije, ki so se leta 2010 povezali v projektu Nedokončane modernizacije, Med njimi sta bila tudi MAO in Umetnostna galerija Maribor. Pod okriljem tega projekta je nastala prva temeljita raziskava o arhitekturi in urbanizmu v nekdanji Jugoslaviji, ki so jo kustosi Maroje Mrduljaš, Vladimir Kulić, Simona Vidmar in Matevž Čelik v času Evropske prestolnice kulture leta 2012 predstavili na razstavi v Mariboru. Kulić je tudi sokustos razstave v MoMA.

Projekt Nedokončane modernizacije je navdušil glavnega kustosa za arhitekturo in oblikovanje v MoMA, Martina Stierlija, ki se je odločil, da bo razstava o arhitekturni dediščini Jugoslavije eden od glavnih poudarkov v njegovem programu.

Kot edini nacionalni muzej za arhitekturo v republikah nekdanje Jugoslavije, MAO že od vsega začetka zasnove razstave z MoMA sodeluje kot pomemben strokovni partner za zgodovino arhitekture in oblikovanja v regiji, direktor Matevž Čelik pa je tudi del strokovnega posvetovalnega telesa, v katerem med drugim, kot raziskovalca sodelujeta tudi umetnostna zgodovinarka dr. Martina Malešič ter kustos in arhitekturni zgodovinar dr. Luka Skansi. MAO je v letu 2016 v Ljubljani organiziral bienalno srečanje Mednarodne konfederacije arhitekturnih muzejev ICAM, kjer je 150 sodelujočim kustosom in strokovnjakom iz svetovnih arhitekturnih muzejev, med katerimi je bil tudi Stierli, posebej predstavil slovensko dediščino arhitekture 20. stoletja.

Na razstavi K betonski utopiji. Arhitektura v Jugoslaviji 1948-1980 bodo posebej izpostavljeni štirje največji arhitekti in dve arhitektki tega obdobja, med katerimi bo tudi slovenski arhitekt Edvard Ravnikar. Med 62 predmeti iz arhitekturne in oblikovalskih zbirk Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, bodo na razstavi predstavljeni načrti, risbe, skice, makete, fotografije, prospekti, izdelki industrijskega oblikovanja, embalaža, revije in katalogi. Poleg Ravnikarja bodo v MoMA predstavljena še dela Nika Kralja, Stanka Kristla, Saše J. Mächtiga, Milana Miheliča, Davorina Savnika, Savina Severja, Branke Tancig, Vladimirja Braca Mušiča, Marijana Gnamuša, Nives Kalin Vehovar. Številni projekti bodo predstavljeni z originalnimi fotografijami Janeza Kališnika in Damjana Galeta.

»Razstava v MoMA predstavlja največjo mednarodno predstavitev slovenskih arhitektov in oblikovalcev v zgodovini, zato smo zadnja leta v pogovore o tem sodelovanju vlagali veliko naporov. Veseli smo, da se bo ta trud obrestoval. Veliki arhitekturni pregledi v MoMA so skrbno pripravljeni, kot ena najbolj vplivnih ustanov pa MoMA z njimi pomembno vpliva na spoznavanje in razumevanje svetovne arhitekturne dediščine. Slovenski arhitekti in oblikovalci, ki jih bomo predstavili v MoMA bodo od zdaj naprej del svetovne zgodovine arhitekture in oblikovanja,« je povedal Matevž Čelik, direktor MAO.

Razstava bo v MoMA, New York odprta od 15. julija do 13. januarja 2019.

Napoved razstave v slovenščini>>

Več>>

Za medije>>

Deli
Skip to content