Skupno v skupnosti, slovenski paviljon na arhitekturnem bienalu v Benetkah 2020

Skupno v skupnosti, slovenski paviljon na arhitekturnem bienalu v Benetkah 2020

 
Na 17. mednarodni razstavi arhitekture v Benetkah, ki bo potekal od 29. avgusta do 29. novembra 2020, bodo Slovenijo predstavljali arhitekta Blaž Babnik Romaniuk in Rastko Pečar ter kustosinji, umetnostni zgodovinarki dr. Martina Malešič in dr. Asta Vrečko, s projektom Skupno v skupnosti, v katerem raziskujejo sedemdesetletno zgodovino zadružnih domov kot družbene infrastrukture. Komisar slovenskega paviljona bo Matevž Čelik, direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki bo producent predstavitve.
 
Slovenija se bo na prihodnjem arhitekturnem bienalu predstavila s fenomenom zadružnih domov kot arhitekturne tipologije, ki je kljub spremembi družbenega sistema preživela sedemdeset let. Avtorji izhajajo iz projekta gradnje mreže zadružnih domov po koncu 2. svetovne vojne, ko je bilo z namenom preoblikovanja družbenih odnosov in gospodarstva na podeželju načrtovanih 523 zadružnih domov, več kot 100 domov pa je bilo – pogosto s prostovoljnim in udarniškim delom – tudi zgrajenih. Z raziskavo njihove gradnje, rabe in zgodovine nas želijo vzpodbuditi k razumevanju, kako lahko danes vzpostavimo notranje javne prostore, ki bodo krepili družbene vezi, pripadnost skupnosti in opolnomočenje. 
 
Skozi predstavitev zgodovine zadružnih domov avtorji postavljajo zahtevo po vzpostavitvi novega družbenega dogovora o obsegu, pogojih in rabi notranjih javnih prostorov. S tem avtorji nagovarjajo temo prihodnjega bienala Kako bomo živeli skupaj?, ki jo je postavil kustos Hashim Sarkis. Bistvo slovenskega predloga je iskanje odgovora na vprašanje, kako bi kot družba morali razvijati široko mrežo notranjih javnih prostorov, ki bodo porajali nove oblike in pogoje združevanja ter delovanja. 
 
Blaž Babnik Romaniuk je arhitekt, urbanist in umetnostni zgodovinar, ki je kot zmagovalec natečaja Europan načrtoval novo mestno središče na Dunaju. Rastko Pečar je arhitekt, ki je na podlagi aktivnega udejstvovanja  v neformalni skupnosti v tovarni Rog izdelal magistrsko nalogo o prenovi Roga in bil zanjo nagrajen s študentsko Prešernovo nagrado. Dr. Martina Malešič je večkrat nagrajena raziskovalka, publicistka in kustosinja na področju arhitekturne zgodovine z mnogimi domačimi in mednarodnimi izkušnjami. Dr. Asta Vrečko je publicistka, raziskovalka in kuratorka na področju umetnosti 20. stoletja.
 
Projekt je bil izbran na podlagi odprtega javnega poziva, ki ga je izvedel MAO. Izbrala ga je komisija, ki so jo sestavljali ddr. Petra Čeferin in dr. Aleš Vodopivec s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, dr. Miloš Kosec, član uredništva revije Outsider, Bika Rebek s Kolumbijske univerze v New Yorku, dr. Peter Šenk s Fakultete za gradbeništvo, promet in arhitekturo Univerze v Mariboru in mag. Boštjan Vuga, predavatelj na šoli za arhitekturo Architectural Association v Londonu. 
 
MAO je na podlagi sklepa Ministrstva za kulturo Republike Slovenije imenovan kot delegirana ustanova za predstavitev Slovenije na Mednarodni razstavi arhitekture. Z odprtim pozivom, ki je bil objavljen junija letos, je k posredovanju projektov za slovenski paviljon na beneškem bienalu povabil arhitekte, raziskovalce, kritike, kustose in druge aktivne na področju arhitekture.
 
Mednarodna razstava arhitekture na bienalu v Benetkah je najprestižnejša svetovna predstavitev arhitekture. S sodelovanjem na bienalu je izbranim avtorjem in njihovemu delu zagotovljena mednarodna vidnost in strokovna izmenjava, s katero se odpirajo vrata mnogim novim priložnostim. 
 
Slovenski paviljon na 17. mednarodni razstavi arhitekture bo postavljen v beneškem Arsenalu. Beneški arhitekturni bienale bo odprt od 29. avgusta do 29. novembra 2020.
 

Deli
Skip to content