Silent Revolutions v Ženevi

Silent Revolutions v Ženevi

Razstava Silent Revolutions bo med 7. in 22. oktobrom gostovala v prostorih Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) v Ženevi. To bo že osmi dogodek v nizu mednarodnih predstavitev slovenskega oblikovanja in podjetij, ki v svojo proizvodnjo vključujejo oblikovanje kot pomemben element razvoja in konkurenčne prednosti. Pred tem je bila razstava v tujini uspešno predstavljena na London Design Festival, Dutch Design Week v Eindhovnu, v La Triennale Design Museum v Milanu, na beograjskem tednu oblikovanja, na Helsinki Design Week na Finskem, kot samostojna predstavitev na Dunaju v Avstriji in leta 2013 na Moscow Design Week.

Potujoča razstava Silent Revolutions predstavlja izbor oblikovalskih projektov, ki so nastali v več kot dveh desetletjih obstoja mlade evropske države. Naslov Silent Revolutions govori o državi z izjemno oblikovalsko zgodovino, ki pa se v širšem mednarodnem prostoru (še) ni vzpostavila kot vplivna oblikovalska lokacija. Ta ‘tišina’ je bila vzgib za koncept razstave, kjer je širok spekter novejših izdelkov postavljen v dialog s petimi ikonskimi predmeti iz zgodovine slovenskega oblikovanja. Drugi pojem ‘revolucije’ pa govori o dejstvu, da kar nekaj predstavljenih izdelkov z osupljivimi, drznimi inovacijami postavlja nove, neprimerljive standarde v svetovnem merilu.
Razstava ilustrira pomembne, velikokrat prelomne trenutke v zgodbi slovenskega oblikovanja, saj se ne osredotoča samo na odličnost posameznih izdelkov, temveč tudi na njihov položaj v širšem kontekstu slovenskega oblikovanja. Razstava tako ne predstavlja samo izjemnih izdelkov in oblikovalcev, temveč tudi naročnike, izdelovalce in podjetja, ki so imeli ključno vlogo pri uresničitvi teh projektov, kot tudi objekte, ki nastajajo v omejenih serijah v rokah samih oblikovalcev.

V Ženevi priložnostna postavitev, ki jo Urad RS za intelektualno lastnino odpira v sodelovanju s Stalnim predstavništvom Republike Slovenije pri OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi ter MAO, predstavlja izdelke sodobnega slovenskega oblikovanja z vidika pravic intelektualne lastnine.

Več o dogodku.

Več o razstavljalcih.

Deli
Skip to content