Recode the City na londonskem festivalu oblikovanja

Recode the City na londonskem festivalu oblikovanja

UIRS in MAO nadgrajujeta prizadevanja za boljši mestni javni prostor s sodelovanjem v projektu Human Cities – Challanging the city scale. Večletni projekt poteka v okviru programa Ustvarjalna Evropa in spodbuja ustvarjalne pristope k izboljšavam javnega prostora v evropskih mestih. Posebna pozornost je namenjena ne-središčnim, predmestnim javnim prostorom, ki jih sodobne urbanistične politike pogosto prezrejo. Kot kažejo prvi izsledki projekta, se po vsej Evropi prav v teh prostorih porajajo številne uspešne civilne iniciative, ki jih skušajo na različne načine izboljšati in vanje spet pritegniti vsakdanji utrip mestnega življenja.

V sodelovanju s pobudo Skupaj na ploščad v Ljubljani že potekajo aktivnosti za skupnostni pristop k prenovi osrednjega javnega prostora Bratovževe ploščadi. Posebna pozornost bo v nadaljevanju namenjena vprašanju, kako k izboljševanju kvalitete lokalnega bivalnega okolja pritegniti najmlajše in jih vključiti v procese soodločanja in soustvarjanja novega javnega prostora.

Temu bo med drugim namenjena tudi septembrska delavnica, ki jo v okviru londonskega oblikovalskega festival Recode the City v Londonu organizira neprofitna organizacija Clear Village.

Vmesni rezultati projekta in izkušnje sodelujočih evropskih mest bodo v Sloveniji predstavljeni na Urbanističnem inštitutu RS jeseni 2016, ko v Ljubljano prihajajo projektni partnerji iz Beograda, Bilbaa, Bruslja, Cieszyna, Gradca, Helsinkov, Londona, Milana, Saint-Etienna in Tallina.  

Več informacij na spletni strani Human Cities.

Deli
Skip to content