Re-forma Viva Ljubljana: Umetnost v javnem prostoru

Re-forma Viva Ljubljana: Umetnost v javnem prostoru

V ponedeljek, 26. novembra, se bo v Švicariji odvijala konferenca, kjer bodo domači in tuji gostje razmišljali o možnostih oblikovanja trajnostne politike za umetnost v javnem prostoru v Ljubljani.

Ljubljana je mesto z razgibanim kulturnim in umetniškim dogajanjem, vendar pa do vseh področij ne pristopa sistemsko. Eno izmed takih področij je umetnost v javnem prostoru, ki jo danes še vedno pogosto preveč ozko razumemo kot javno plastiko. Tako odnos do umetnosti kot do javnega prostora sta se v času od postavitve Jakopičevega paviljona ali umeščanja javne plastike v park Tivoli spremenila, zato se mora nujno spremeniti tudi politika umeščanja umetnosti v javni prostor. V času, ko se Ljubljana pripravlja na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture, moramo premisliti, kaj lahko mesto naredi na tem področju in na kakšen način lahko celostno in trajnostno pristopi do umeščanja umetnosti v javnem prostoru.

Panelu, na katerem bodo sodelovali Miloš Kosec, Matej Andraž Vogrinčič, Luka Zagoričnik, Matevž Čelik in drugi bodo sledila predavanja kustosov in profesionalcev na področju umetnosti v javnem prostoru.

Primere dobrih praks bodo predstavili Martina Taig iz KÖR, institucije za javno umetnost na Dunaju, Natasha Grand iz londonskega Inštituta za identiteto INSTID ter Krzysztof Dobrowolski iz Centrum Sztuki WRO / WRO Art Center iz Vroclava.

Po predavanjih sledi predstavitev knjige, ki je nastala ob zaključku projekta Artecitya. konferenco organizirata MGLC in MoTA.

Več o dogodku>>

https://www.facebook.com/events/192367491648762/

Deli
Skip to content