Razvoj kreativnih okolij

Razvoj kreativnih okolij

PET, 17. november
11.15-12.45

Moderatorka: Meta Štular
Katerina Mirović, Stripburger – Forum Ljubljana (SI)
Sanja Grcić, Zadruga oblikovalcev ZOOFA (SI)
Borut Wenzel, Salon uporabnih umetnosti (SI)
V omizju, ki ga bo moderirala kulturna menedžerka Meta Štular, bomo na osnovi treh cenjenih slovenskih kreativnih organizacij – zadruge modnih oblikovalcev Zoofa, revije Stripburger (Forum Ljubljana) in multifunkcijskega Salona uporabnih umetnosti – pogledali, katere elemente potrebujemo za vzpostavitev trajnih kreativnih okolij. Zanimalo nas bo, kako se vloge ustvarjalcev v njih prepletajo z vlogami producentov in menedžerjev, kako domislice postanejo projekti in kako iz kreativne atmosfere nastane resnično kreativno okolje. Spraševali se bomo tudi, kako močna kreativna okolja pogojujejo razvoj kulturnega in kreativnega sektorja in uspešnost posameznih ustvarjalcev ter kako pomembno je, da se kreativno okolje ne izogne izzivom izobraževanja, distribucije, trženja in arhiviranja. Z gostjama in gostom, Sanjo Grcić, Katerino Mirović in Borutom Wenzlom, pa ne bomo pozabili spregovoriti niti o izzivih povezovanja z drugimi sektorji in panogami.

Meta Štular je samozaposlena menedžerka v kulturi z obsežnimi izkušnjami v kulturnem in kreativnem sektorju, zadnje čase pa se intenzivno ukvarja s kulturnim razvojem. Trenutno dela v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, kjer vodi produkcijski prostor RogLab, ustvarjalni laboratorij in pilotni projekt revitalizacije nekdanje mestne tovarne. Je tudi koordinatorka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje za nominacijo del arhitekta Jožeta Plečnika za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine. Sodelovala je že s številnimi javnimi institucijami in nevladnimi organizacijami, od Evropske komisije in Ministrstva Republike Slovenije za zunanje zadeve do Evropske kulturne fundacije in glasbenega festivala Druga godba, z alternativnim prostorom Gala hala na Metelkovi in gledališkim festivalom Exodos. Je članica Asociacije, slovenskega društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti. Ima magisterij univerze Lyon II iz kulturnega razvoja in vodenja kulturnih projektov.

Katerina Mirović je kuratorica, umetniška vodja avtorske multimedijske skupine Strip Core, ustanovljene leta 1989, pa tudi soustanoviteljica revije Stripburger ter soustanoviteljica in kuratorica festivala Svetlobna gverila. V zadnjem letu je (kot kuratorica, (so)urednica, (so)avtorica) izvedla več kot 25 umetniških projektov. Več projektov, ki jih je soustvarila, redno gostuje na mednarodnem prizorišču, nekateri pa so prejeli tudi mednarodne ali nacionalne nagrade in priznanja: revija Stripburger – najboljša alternativna stripovska revija leta 2001, zlato gnezdo, nagrada muriel; Slovenski klasiki v stripu – naslovnica, najboljša oglaševalska akcija na zunanjih površinah itd.

Forum Ljubljana, zavod za kulturno in umetniško produkcijo, je bil ustanovljen leta 1994. S svojim programom želi širši javnosti predstavljati nove, prej spregledane teme in prakse sodobne umetnosti. V osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je osredotočal na grafite in video umetnost, na začetku novega tisočletja pa je pozornost usmeril k alternativnemu stripu, svetlobni umetnosti ter družbeno angažiranemu filmu in animaciji. Zavod želi s svojo dejavnostjo opozoriti tudi na vlogo umetnika pri oblikovanju javnega prostora, zato se številni njihovi vizualni projekti odvijajo na prostem. K umetnosti poskuša pristopati čim bolj celovito (razstave, založništvo, delavnice, predstavitve, projekcije, performansi), prek sodelovanja z različnimi kulturnimi in izobraževalnimi institucijami pa mu je uspelo pozornost javnosti pritegniti tudi k nekoliko spregledanim ali stereotipiziranim temam in pristopom. 

Sanja Grcić je mednarodno priznana oblikovalka tekstilij in oblačil. Profesionalno se ukvarja z umetniškim in industrijskim modnim oblikovanjem, gledališko, filmsko in lutkovno kostumografijo, stiliziranjem za televizijo in časopise ter teoretičnim raziskovanjem sistema mode. Je soustanoviteljica in predsednica društva za sodobno oblikovanje tekstilij in oblačil SOTO, ki v mednarodnem prostoru promovira slovensko modno oblikovanje. Je tudi članica oblikovalske zadruge ZOOFA, ki skrbi za prodajo in promocijo lokalnih modnih izdelkov. Za svoje delo je prejela že številne nagrade (trend, Elle Style Award itd.).

Zoofa je zadruga slovenskih modnih ustvarjalk in oblikovalk z lastno trgovino v Ljubljani, kjer članice zadruge same prodajajo svoje unikatno narejene izdelke. Je razstavni prostor, prostor pogovorov in modnih gostovanj, je prostor sodelovanj, nasvetov in stilskih rešitev. Zoofa ne podpira množične proizvodnje, na prvo mesto pa postavlja modno kreativnost.

Borut Wenzel je že vse od devetdesetih let aktiven na področju avtonomne in alternativne ustvarjalne produkcije. Je soustanovitelj in predsednik Društva za kulturne dejavnosti Hiša galerija, programski vodja Kulturnega centra Pekarna ter soustanovitelj in direktor Zavoda za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže. Leta 2013 je soustanovil Kooperativo projektnih ustvarjalcev Peron in vzpostavil Salon uporabnih umetnosti v Mariboru. Deluje kot oblikovalec na področjih grafičnega oblikovanja, oblikovanja interierja ter kulturnih in umetniških dogodkov.

Salon uporabnih umetnosti je nastal kot oblikovalska kooperativa lokalnih ustvarjalcev, ki so si zamislili trgovino s konceptom, v kateri bi lahko prodajali svoje izdelke. Začetna ideja je kmalu prerasla v multifunkcionalen predstavitveni, prodajni in družabni prostor, namenjen ustvarjalcem ter ljubiteljem oblikovanja in umetnosti – ne le iz Maribora, temveč iz celotne Slovenije. Skozi specifičen kulturni program so oživili dogajanje v nekdanji mariborski Veliki kavarni. Širša javnost, ki se je Velike kavarne spominjala iz preteklosti (iz petdesetih, šestdesetih itd.), je aktivno sodelovala pri idejni revitalizaciji prostora, kooperativa pa je na koncu vse skupaj osmislila in zaokrožila v novo vsebinsko in narativno celoto. Interier kavarne Salona uporabnih umetnosti je tako delno zasnovan kot muzej bivalne kulture povojne Jugoslavije, ki pa se spreminja in smiselno prilagaja gostujočim dogodkom in programu. Na kratko, v Salonu razstavljajo, promovirajo, prodajajo, izdelujejo in obnavljajo raznolike oblikovalske vsebine, dogodke in izdelke, ki spretno povezujejo lokalno skupnost skozi prepletanje preteklosti in prihodnosti.

Okrogla miza je del mednarodna konferenca ob odprtju nacionalnega Centra za kreativnost (CzK) bo med 16. in 18. novembrom v MAO ponudila vpogled v nekatere aktualne projekte s področja  kulturnega in kreativnega sektorja (KKS), od oblikovanja, arhitekture in kulturnega turizma do popularne glasbe, mode in filma. Več o konferenci>>

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.  

 
 
Naziv operacije; Platforma CzK (poimenovan tudi Center za kreativnost (CzK))
Št. ID operacije. C3340-17-192001

»Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija«

»Operacija “Platforma CzK”, po pogodbi št. C3340-17-192001 se izvaja v okviru OP za izvajanje Evropske kohezijske politike 2014-2020 v okviru prednostne osi 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast; prednostne naložbe 3.1 Spodbujanje podjetništva, zlasti omogočanje lažje gospodarske izrabe novih idej in spodbujanjem ustanavljanja novih podjetij, vključno s podjetniškimi inkubatorji in specifičnega cilja 3.1.1 Spodbujanje nastajanja in delovanja podjetij, predvsem start-up podjetij«

 

Partnerji

         

       

MAO financira:

Deli
Skip to content