Prenovljeno postajališče Fužine

Prenovljeno postajališče Fužine

Na končno postajo mestnega avtobusa št. 20 in 22 prihaja prenovljeno postajališčno zavetje, ki je delo slovenskega oblikovalca in arhitekta Saše J. Mächtiga. Sam sistem postajališčnih zavetij je bil zasnovan leta 1976, od svojega nastanka naprej pa so se uporabljali na postajališčih mestnih, primestnih, regionalnih in tudi mednarodnih potniških prometov po celotni Jugoslaviji.

Postajališčno zavetje na obračališču oziroma končni postaji Fužine prog 20 in 22 je bilo v načrtu za zamenjavo že pred nekaj leti, a je Ljubljanski potniški promet na prošnjo Muzeja za arhitekturo in oblikovanje nadstrešnico ohranil, saj gre pri njej za tehniško dediščino urbanega pohištva in delo enega od pomembnejših sodobnih slovenskih oblikovalcev.

V začetku jeseni pa so na pobudo LPP in podjetja Europlakat, upravnika postajališč mestnega potniškega prometa v Ljubljani, stekle priprave za obnovo nadstrešnice po originalnih načrtih. Skupna rešitev tako ohranja kulturni vidik nadstrešnice, saj je pri njeni obnovi sodeloval sam avtor Saša J. Mächtig v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje.

Z avtobusoma št. 20 ali 22 Ljubljanskega potniškega prometa se zapeljite do končne postaje Fužine in si poleg razstave v MAO v živo oglejte dediščino urbanega pohištva v uporabi in v urbanem okolju ter na lastni koži občutite funkcionalnost ter aktualnost oblikovalskih izdelkov enega od pomembnejših slovenskih oblikovalcev!

Deli
Skip to content