Povezovalna digitalna kultura, multimedija in KKS

Povezovalna digitalna kultura, multimedija in KKS

PET, 17. november
15.45-17.15
Okrogla miza:
Moderator: Lenart J. Kučić
Matej Gregorčič, Viberate.com
Tadej Štrok, Danes je nov dan
Emilija Stojmenova, mreža FabLab Slovenija

V okrogli mizi, ki jo bo vodil novinar Lenart J. Kučić, se bomo soočili z izzivi kreativnega in kulturnega sektorja (KKS) v digitalni dobi. Predstavili bomo kontekst in dobre prakse slovenskega KKS in medijev v globaliziranem in digitaliziranem svetu. Skupaj z gosti, Matejem Gregorčičem iz glasbenega startupa Viberate, Emilijo Stojmenovo Duh iz izdelovalniške mreže FabLab Slovenija in Tadejem Štrokom iz aktivistične spletne iniciative Danes je nov dan, bomo pogledali, kje so vrzeli, ki nastajajo pod vplivom hitro napredujoče tehnologije in globalizacije pri javnih politikah v institucijah, ki se tem spremembam še niso prilagodile. Razmislili bomo, kakšne so nove možnosti, ki jih digitalna transformacija prinaša KKS, ter kako jih izkoristiti. Ne nazadnje pa se bomo vprašali tudi, kako družbeno koristno uporabljati nove tehnologije, ne da bi pri tem ponavljali ustaljene družbene vzorce.

Lenart J. Kučić je predavatelj, raziskovalec in novinar preiskovalnega medija Podcrto.si. Deset let je bil novinar in kolumnist Sobotne priloge Dela. Novinarsko se je izpopolnjeval pri londonskem Guardianu, študijsko pa na londonski univerzi Goldsmiths, kjer je tudi magistriral. Novinarske in raziskovalne teme išče na presečišču tehnologije, medijev in družbe. Je tudi soustanovitelj in voditelj podkastov na mreži Marsowci, kjer skupaj s sodelavci pripravlja oddaje o branju, glasbi in fotografiji.

Matej Gregorčič je direktor uspešnega startupa Viberate in izkušen strokovnjak s področja prireditvenega marketinga. Kot lastnik agencije za prireditveni marketing je sodeloval že s podjetji, kot so Si.mobil, Philip Morris, Hewlett-Packard, OMV, Spar itd. Je tudi izkušen glasbeni menedžer, ki že več kot deset let sodeluje pri gradnji kariere DJ-ja Umeka, najuspešnejšega slovenskega didžeja. V zadnjih letih je osredotočen predvsem na razvoj storitve Viberate.com, kjer gradijo spletno tržnico glasbenikov z vsega sveta. Na platformi so septembra v eni najuspešnejših kampanj množičnega financiranja v manj kot petih minutah zbrali 10,7 milijona dolarjev investicij.

Viberate.com trenutno deluje kot IMDB za glasbenike, kasneje pa ima vizijo postati tržnica glasbenikov, nekakšen Airbnb, kjer bodo lahko organizatorji dogodkov najeli glasbenike in za njihov nastop plačali v denarju ali pa v kripto valutah. Trenutno ima na Viberate.com svoj profil več kot 130 tisoč glasbenikov in več kot 50 tisoč prireditvenih prostorov. Podjetje je časnik Finance izbral za startup leta 2016, Evropska komisija pa ga je umestila v svoj izbor osmih evropskih startupov, ki bodo po njenem mnenju spremenili svetovno glasbeno industrijo.

Tadej Štrok ima več kot deset let izkušenj z načrtovanjem, razvojem in trženjem digitalnih produktov. Po izobrazbi je diplomirani komunikolog, začetna znanja pa je pridobival kot informacijski arhitekt na digitalni agenciji Renderspace. Kasneje je štiri leta deloval kot produktni vodja v slovenskem podjetju Celtra, med drugim dve leti v San Franciscu. Na Kickstarterju se je preizkusil z lastnim projektom, aplikacijo Win or Snooze, kot jedrni član inštituta Danes je nov dan pa je soavtor številnih digitalnoaktivističnih kampanj in orodja Parlameter, ki je v letu 2016 prejelo razvojna sredstva iz Googlovega sklada za medijske inovacije. Trenutno je kot vodja produkta zaposlen v podjetju Nexto, kjer razvijajo mobilno platformo za nadgradnjo izkušnje vodenja po destinacijah kulturnega turizma.

Skupnost Danes je nov dan je nastala jeseni 2012 kot sopotnik, integralni del in podpornik vstajniških gibanj. Od septembra 2013 deluje kot inštitut, ki se osredotoča na (digitalno) politično participacijo, transparentnost in nadzor. Delovanje inštituta izhaja iz razumevanja demokracije kot nenehnega procesa, družbene pogodbe kot stalne in vključujoče razprave ter politične participacije kot odgovornosti za lastno opolnomočenje. S projekti v obliki digitalnih intervencij, ki uporabljajo inovativne prijeme spletnega komuniciranja, se poskušajo odzivati na aktualne družbenopolitične dogodke, ozaveščati, opozarjati in aktivirati ljudi. Inštitut je ustvaril orodje Parlameter, za katero je leta 2016 prejel razvojna sredstva iz Googlovega sklada za medijske inovacije.

Dr. Emilija Stojmenova Duh je docentka v Laboratoriju za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Sodeluje v več nacionalnih in evropskih razvojno-raziskovalnih projektih. Njeno raziskovalno delo je usmerjeno predvsem na področja odprtih inovacij, soustvarjanja, na uporabnika usmerjenega oblikovanja ter metodologij za vrednotenje uporabniške izkušnje in uporabnosti. Je članica mednarodne skupine raziskovalcev, ki razvijajo metodologijo za merjenje in spremljanje družbenih in ekonomskih donosov naložb v digitalne izdelke in storitve skozi odprte inovacije. Je tudi vodja projekta in koordinatorka za razvoj nacionalne mreže FabLab Slovenija.

Nacionalna mreža izdelovalnih laboratorijev FabLab Slovenija je platforma, namenjena izobraževanju, medgeneracijskemu povezovanju, ustvarjanju in podpori individualnim ustvarjalcem, organizacijam ter zagonskim in drugim podjetjem. FabLab Slovenija beleži frekventnost in intenzivnost rabe tehnološke opreme ter kompetence in znanje njenih uporabnikov v podjetjih, laboratorijih in izobraževalnih ustanovah po vsej Sloveniji. Na podlagi teh podatkov in v skladu z regionalnimi potrebami obstoječim podjetjem in bodočim izdelovalnim laboratorijem svetuje, kako se lahko vključijo v nacionalno strategijo pametne specializacije z namenom optimalnega izkoristka obstoječe tehnološke infrastrukture in kadrov. V mreži, ki spodbuja inovacije in razvoj lokalnih gospodarstev, trenutno sodeluje več kot sedemdeset različnih organizacij, od izdelovalnic in regionalnih tehnoloških inkubatorjev do domov za ostarele.

Okrogla miza je del mednarodna konferenca ob odprtju nacionalnega Centra za kreativnost (CzK) bo med 16. in 18. novembrom v MAO ponudila vpogled v nekatere aktualne projekte s področja  kulturnega in kreativnega sektorja (KKS), od oblikovanja, arhitekture in kulturnega turizma do popularne glasbe, mode in filma. Več o konferenci>>

 
Naziv operacije; Platforma CzK (poimenovan tudi Center za kreativnost (CzK))
Št. ID operacije. C3340-17-192001

»Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija«

»Operacija “Platforma CzK”, po pogodbi št. C3340-17-192001 se izvaja v okviru OP za izvajanje Evropske kohezijske politike 2014-2020 v okviru prednostne osi 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast; prednostne naložbe 3.1 Spodbujanje podjetništva, zlasti omogočanje lažje gospodarske izrabe novih idej in spodbujanjem ustanavljanja novih podjetij, vključno s podjetniškimi inkubatorji in specifičnega cilja 3.1.1 Spodbujanje nastajanja in delovanja podjetij, predvsem start-up podjetij«

Partnerji

         

       

MAO financira:

Deli
Skip to content