Letalnica bratov Gorišek

Letalnica bratov Gorišek

Od odprtja prenovljene Letalnice bratov Gorišek letos mineva eno leto. Na natečaju za najustreznejšo celovito zasnovo ureditve ter arhitekturno in krajinsko-arhitekturno rešitev, ki ga je razpisalo Ministrstvo za šolstvo in šport v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije leta 2009, je strokovna žirija izbrala projekt treh avtorskih skupin abiro, Studio AKKA in Stvar.

Prenova sodi med zahtevnejše prenove smučarskih letalnic, saj je letalnica zaščitena kot profana stavbna in kot tehniška dediščina. Zaradi standardov Mednarodne smučarske zveze (FIS) so jo v prenovi povečali oziroma preoblikovati. Njena obnova je del projekta izgradnje Nordijskega centra Planica. Pri snovanju centra so pri A.biro želeli čim bolj spojiti topografijo in športne objekte, kar se kaže tudi v izboru materiala – beton, ki izraža kamen kot poklon skalnatim bregovom, in les, ki predstavlja smreke okoliške pokrajine.

Projekt je bil med drugim nagrajen z Architizer A+ Popular Choice Award 2015, Nagrado trend 2015 na področju arhitekture, opazila pa ga je tudi strokovna in splošna javnost tako doma kot v tujini.

Foto: Miran Kambič / abiro

      

Deli
Skip to content