Kuriranje povezav med institucijami in KKS

Kuriranje povezav med institucijami in KKS

PET, 17. november
9.00-10.30

Moderatorka: Kaja Širok, direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije
Pippo Ciorra, glavni kustos za arhitekturo, MAXXI Rim – Narodni muzej umetnosti 21. stoletja (IT)
Thomas Geisler, direktor, Werkraum Bregenzerwald (AT)
Dragos Neamu, član izvršnega odbora NEMO – Network of European Museum Organisations
Matevž Čelik, direktor, Muzej za arhitekturo in oblikovanje (SI)

Muzeji so danes družbeno aktivni prostori. Kljub jasno definiranemu poslanstvu se spreminjajo v družbene arene, prostore integracije ranljivih skupin ter soustvarjalce novih družbenih gibanj in novih rešitev na področju kakovosti bivanja in ustvarjanja. Kreativni sektor se v institucijah prepleta z delom na kulturnem področju, in če smo nekoč muzeje (in galerije) razumeli kot statičen vezni člen med preteklostjo in sedanjostjo, je danes jasno, da so to kreativni prostori prihodnosti. Na okrogli mizi bodo udeleženci predstavili poglede in dobre prakse ob iskanju odgovorov na vprašanja, kako se KKS povezuje in nadgrajuje delo v javnih institucijah. V prepoznavanju dodane vrednosti razvoja kreativnih industrij želi okrogla miza ponuditi smernice za povezovanje in izhodišča glede razumevanja potenciala KKS pri razvoju in gradnji prepoznavnosti javnih institucij na področju kulture.

Dr. Kaja Širok, nekdanja predstojnica katedre za vizualne komunikacije na Fakulteti za dizajn Univerze na Primorskem, je direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije in raziskovalka na oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Akademsko delo povezuje z delom na področju kulture in izobraževanja, redno objavlja v domačih in mednarodnih publikacijah. Zanimajo jo področje kulturne zgodovine, študij spomina, kulturna dediščina, muzeologija in interdisciplinarne raziskave vizualizacij preteklosti v muzejskih postavitvah. V muzeju je zaposlena od leta 2011; tu se aktivno ukvarja z mednarodnimi sodelovanji in evropskimi razpisi. Od leta 2012 do 2016 je kot nacionalna koordinatorica sodelovala pri projektu Eurovision. Museums exhibiting Europe (EMEE). Je predsednica nacionalnega mednarodnega komiteja za muzeje ICOM.

Pippo Ciorra je arhitekt, kritik ter profesor na SAAD v Camerinu (Scuola di Ateneo di Architettura e Design dell’Università di Camerino) in na beneški univerzi IUAV (kjer vodi mednarodni doktorski program Villard d’Honnecourt). Je avtor številnih esejev in člankov, član odbora CICA (Comitato Internazionale dei Critici di Architettura) in svetovalec za nagrado Medaglia d’oro dell’architettura italiana. Bil je med kustosi beneškega arhitekturnega bienala leta 1991 in član njegove žirije za leto 2016. Zasnoval in postavil je številne razstave v Italiji in drugod po svetu. Od leta 2009 je senior curator za arhitekturo v rimskem muzeju MAXXI: med razstavami, pod katere se je podpisal, bi lahko omenili Re-cycle, Energy, Food, YAP_MAXXI, Piccole Utopie in The Japanese House.

Okrogla miza je del mednarodna konferenca ob odprtju nacionalnega Centra za kreativnost (CzK) bo med 16. in 18. novembrom v MAO ponudila vpogled v nekatere aktualne projekte s področja  kulturnega in kreativnega sektorja (KKS), od oblikovanja, arhitekture in kulturnega turizma do popularne glasbe, mode in filma. Več o konferenci>>

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.  

 
 
Naziv operacije; Platforma CzK (poimenovan tudi Center za kreativnost (CzK))
Št. ID operacije. C3340-17-192001

»Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija«

»Operacija “Platforma CzK”, po pogodbi št. C3340-17-192001 se izvaja v okviru OP za izvajanje Evropske kohezijske politike 2014-2020 v okviru prednostne osi 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast; prednostne naložbe 3.1 Spodbujanje podjetništva, zlasti omogočanje lažje gospodarske izrabe novih idej in spodbujanjem ustanavljanja novih podjetij, vključno s podjetniškimi inkubatorji in specifičnega cilja 3.1.1 Spodbujanje nastajanja in delovanja podjetij, predvsem start-up podjetij«

 

Partnerji

         

       

MAO financira:

Deli
Skip to content