Kuratorski pregled kulturnega in kreativnega sektorja (KKS) v Sloveniji

Kuratorski pregled kulturnega in kreativnega sektorja (KKS) v Sloveniji

Okrogla miza je del mednarodna konferenca ob odprtju nacionalnega Centra za kreativnost (CzK) bo med 16. in 18. novembrom v MAO ponudila vpogled v nekatere aktualne projekte s področja  kulturnega in kreativnega sektorja (KKS), od oblikovanja, arhitekture in kulturnega turizma do popularne glasbe, mode in filma. Več o konferenci>>

ČET, 16. november
10.00-11.20

Kuratorski pregled kulturnega in kreativnega sektorja (KKS) v Sloveniji / 1. del
Moderatorka: Tamara Bračič Vidmar
Popularna glasba: Igor Bašin
Digitalna kultura: Lenart Kučič
Film: Tina Poglajen

Tamara Bračič Vidmar deluje kot kulturna producentka. Od leta 2000 aktivno sodeluje z zavodom Bunker kot izvršna producentka, v zadnjih letih pa tudi kot vodja komunikacij. V preteklosti je sodelovala z društvoma E.P.I. center in Matrix ter s festivaloma Gibanica in Vilenica. Je koordinatorica mednarodne mreže Balkan Express in predsednica istoimenskega društva. Bila je (ali pa je še vedno) članica upravnih odborov in strokovnih svetov društva Asociacija, Mreže za sodobni ples Slovenije, festivala Gibanica in kongresno-kulturnega centra Cankarjev dom. Je aktivna članica mednarodnih mrež Sostenuto, Ready to Change, IETM Network, A Soul for Europe in Trans-Making. Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani je diplomirala iz kulturologije, dodatno pa se je izobraževala na področju kulturnega menedžmenta. Bila je štipendistka British Councila, fundacije Felix Meritis in ameriškega programa Artslink Fellowship.

Igor Bašin je glasbeni publicist, jahač plošč BIGor, urednik Nove Muske ter sodelavec Odzvena in Vala 202, kjer (so)ureja oddajo Drugi val. V 30 letih aktivnega spremljanja glasbenega dogajanja doma in po svetu je bil sodelavec in glasbeni urednik Radia Študent, urednik Sobotne noči na TV Slovenija, koncertni organizator, producent in bobnar Štirih pravih dedcev. Objavljal je v Rock vibu, Dnevniku, Muski itd. Je avtor knjige o festivalu Novi rock in soavtor filmskega serijala Glasba je časovna umetnost o ploščah Dolgcajt (Pankrti), Pljuni istini u oči (Buldožer) in prvencu skupine Laibach (v fazi postprodukcije).

Tina Poglajen od leta 2011 deluje kot filmska publicistka, v zadnjem letu pa tudi kot predsednica Društva slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI. Je članica uredništva revije za film in televizijo Ekran, redna sodelavka programa Ars na Radiu Slovenija, piše pa tudi za druge slovenske in mednarodne filmske in splošne časopise, revije in spletne portale, kot so Dialogi, KINO!, Dnevnik, Film Comment, Indiewire, Cineuropa in MUBI. Redno poroča z večjih in manjših filmskih festivalov v tujini, izbrana pa je bila tudi za sodelovanje na prestižnih delavnicah filmske kritike v Benetkah, Locarnu in Rotterdamu. Diplomirala je iz angleškega jezika in književnosti ter sociologije kulture in je veliko pisala o spolu, seksualnosti in konstrukciji ženskih likov v slovenskem filmu.

11.30-13.00
Kuratorski pregled KKS v Sloveniji / 2.del
Moderatorka: Tamara Bračič Vidmar
Arhitektura in oblikovanje: Jeff Bickert
Moda: Elana Fajt
Kulturni turizem: Gregor Butala

Jeff Bickert je Kanadčan, ki živi v Ljubljani in dela kot urednik, tekstopisec in producent. Je ustanovni član Zavoda ARK – Inštituta za arhitekturo in kulturo (Ljubljana), kjer dela kot producent in sodirektor. Kot član majhne, prožne mreže medijskih strokovnjakov v različnih vlogah sodeluje pri specializiranih publikacijah, oglaševanju in komunikacijskem gradivu. Bil je kustos in koproducent več kratkih filmov o arhitekturi, prav tako je zasnoval, vodil oziroma sodeloval pri vrsti knjig, revij, konferenc in blogov s poudarkom na arhitekturi, oblikovanju in kulturi.

Elena Fajt deluje na področjih oblikovanja, kostumografije in umetnosti. Kot izredna profesorica je zaposlena na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Je iniciatorka projekta Shirting, ki je prejel nagradi BIO 50: ZDAJ in ChiMERA – The best startup of the year 2017 in the field of creative and cultural industries ter priznanje Društva oblikovalcev Slovenije za oblikovalski presežek. Je sourednica prve znanstvene študije o modi na Slovenskem Moda in kultura oblačenja ter urednica monografije Več svetlobe! Za seboj ima številne samostojne in skupinske razstave doma in v tujini, projekte gledališke in filmske kostumografije ter oblikovalske projekte.

Gregor Butala je novinar, publicist in umetnostni kritik. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral filozofijo in sociologijo kulture. Od leta 2000 deluje v kulturni redakciji časopisa Dnevnik, kjer je bil šest let (2009–2015) tudi urednik. Ukvarja se zlasti s področji gledališča, filma in kulturne politike. Občasno objavlja v različnih specializiranih in strokovnih publikacijah; prevajal je esejistiko in filmsko teorijo. Med drugim je bil selektor festivala Borštnikovo srečanje (2010, 2011) in festivala Teden slovenske drame (2014, 2015, 2016).

 

 
Naziv operacije; Platforma CzK (poimenovan tudi Center za kreativnost (CzK))
Št. ID operacije. C3340-17-192001

»Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija«

»Operacija “Platforma CzK”, po pogodbi št. C3340-17-192001 se izvaja v okviru OP za izvajanje Evropske kohezijske politike 2014-2020 v okviru prednostne osi 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast; prednostne naložbe 3.1 Spodbujanje podjetništva, zlasti omogočanje lažje gospodarske izrabe novih idej in spodbujanjem ustanavljanja novih podjetij, vključno s podjetniškimi inkubatorji in specifičnega cilja 3.1.1 Spodbujanje nastajanja in delovanja podjetij, predvsem start-up podjetij«

 

Partnerji

         

       

MAO financira:

Deli
Skip to content