Izbrana kustosa za slovensko predstavitev na 15. beneškem arhitekturnem bienalu

Izbrana kustosa za slovensko predstavitev na 15. beneškem arhitekturnem bienalu

Muzej za arhitekturo in oblikovanje je bil imenovan, da na 15. mednarodni razstavi arhitekture na bienalu v Benetkah, ki bo na ogled med 28. majem in 27. novembrom 2016, zastopa Slovenijo kot pristojna institucija, direktor muzeja pa je bil s tem imenovan za komisarja slovenske predstavitve na bienalu. Kustos prihodnjega arhitekturnega bienala je čilenski arhitekt Alejandro Aravena. Razstava, ki jo je Aravena naslovil Reporting from the Front vabi sodelujoče, da raziščejo, kje in kako potekajo frontne črte sodobne arhitekture. Frontne črte Aravena razume kot meje možnega in si na razstavi želi poročila o bitkah, ki jih bijejo arhitekti, da bi dosegli večjo kvalitetno življenja za vse svetovno prebivalstvo.

Ena od bistvenih novosti tokratne izdaje je zahteva organizatorja, da sodelujoče države imenujejo svoje komisarje, ki skupaj z izbranim kustosom sodelujejo pri vsakokratni izdaji bienala. Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar je tako letos v začetku jeseni za komisarja naslednjih dveh izdajah beneškega arhitekturnega bienala imenovala direktorja MAO, Matevža Čelika, s sklepom o imenovanju zaradi funkcije, ki jo opravlja kot direktor osrednje nacionalne institucije s področja arhitekture in za čas mandata.

Za predstavitve slovenske arhitekture je komisar Matevž Čelik izbral mednarodno priznana arhitekta, kustosa in pedagoga Tino Gregorič in Aljošo Deklevo, ki bosta kustosa in razstavljalca na predstavitvi Slovenije na razstavišču v beneškem Arsenalu.

Slovensko predstavitev na 15. beneškem arhitekturnem bienalu sta kustosa in razstavljalca naslovila Home@Arsenale (Dom v Arzenalu) in zasnovala koncept bivanjske strukture, ki bo v času bienala delovala kot platforma za raziskovanje pojmov, kot sta dom in bivanje:

»Bivanjske strukture predstavljajo naše prevladujoče okolje. Že od začetka človeštva gradijo naše svetove in izpolnjujejo osnove človeške eksistence. Pa vendar bi moral biti njihov cilj več kot le zagotavljanje obstoja, zagotavljati bi morale pogoje za vredno življenje.

V nadaljevanju desetletnega raziskovanja in ustvarjanja arhitekture, katere relevanten cilj je izboljšati prostor za življenje, bo projekt raziskoval temi doma in habitata. Definicije doma so bile v različnih zgodovinskih in sodobnih okoljih nenehno prevpraševane in izpostavljene izzivom.

V času poudarjene in razširjene mobilnosti današnje informacijsko naravnane družbe pojem doma ponovno potrebuje premislek. Kaj opredeljuje dom danes, ko je lahko vsakdo ves čas povsod povezan z vsemi? Je dom tam, kjer je knjižnica ali je knjižnica tam, kjer je dom?

Ob vsakem predlogu novih bivanjskih struktur se moramo na začetku vprašati: Kdaj je res potrebno graditi več? Kdaj je potrebno premisliti in naseliti obstoječe strukture? Kako lahko arhitekturna kreativnost preseže standarde »Exsistenzminimuma« s sodobnimi oblikami kompaktnega bivanja?

Paviljonska instalacija Home@Arsenale bo odražala značilnosti delovanja Dekleva Gregorič arhitektov: razmišljanje in ustvarjanje arhitekture s poudarkom na njeni družbeni vlogi, materialni manifestaciji in arhitekturni zapuščini. Njej osrednji cilj pa ostaja uporabnikova izkušnja arhitekture in njegova participacija.

K sodelovanju bo povabljena vrsta arhitektov, arhitekturnih in oblikovalskih kritikov ter aktivistov iz različnih kulturnih ozadij, da naselijo paviljonsko instalacijo Home@Arsenale, delijo znanje in izkušnje o temah doma in habitata ter v skupno dobro zgradijo knjižnico kolektivnega znanja.«

Več o kustosih>>

Za medije>>

Deli
Skip to content