Evropska nagrada za urbani javni prostor 2016 je podeljena

Evropska nagrada za urbani javni prostor 2016 je podeljena

V ponedeljek, 4. julija 2016, je potekala podelitev Evropske nagrade za urbani javni prostor 2016 v CCCB v Barceloni. Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo Enric Batlle (predsednik žirije), Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Peter Cachola Schmal, Deutsches Architekturmuseum; Matevž Čelik, Muzej za arhitekturo in oblikovanje; Hans Ibelings, Architecture Observer; Juulia Kauste, Arkkitehtuurimuseo; Ewa P. Porębska, Architekturamurator; Francis Rambert, Institut Français d’Architecture; Dietmar Steiner, Architekturzentrum Wien; in Ellis Woodman, The Architecture Foundation, je med finalisti izbrala 2 prejemnika glavne nagrade, 4 prejemnike častnih pohval in 1 prejemnika posebnega priznanja.

Glavno nagrado sta prejela projekta prenove namakalnega sistema sadovnjakov v mestu Caldes de Montui v Španiji in center “Przełomy” na trgu Solidarność v Szczecinu na Poljskem. Častne pohvale so podelili spomeniku Notre-Dame-de-Lorette, Ablain-Saint-Nazaire (Francija), Vrtu “Heavenly Hundred”, Kiev (Ukrajina), prenovi Barkingside, London (Združeno kraljestvo) in novemu večnamenskemu nadstrešku Sint-Jans-Molenbeek (Belgija), posebno priznanje pa je odšlo v roke mestu Kobenhavn. Podelitev nagrad je bilo možno spremljati v živo.

Poglejte si nagrajena dela! 

Vsi finalisti, ki so se potegovali za nagrado, med katerimi je tudi promenada Velenje arhitekturnega biroja Enota, bodo predstavljeni na potujoči razstavi Shared Cities.
 
Nagrado vsaki dve leti podeljuje CCCB, izpostavlja pa pomen javnega prostora v demokratičnem življenju mest. Nagrada se podeljujejo avtorjem  posegov, ki ustvarjajo, ohranjajo ali izboljšujejo demokratično kakovost urbanih prostorov.

Deli
Skip to content