BIO 26 predstavlja: Podatki in suverenost

BIO 26 predstavlja: Podatki in suverenost

Bienale je za obiskovalce odprt do 9. februarja 2020, med 15. in 18. januarjem pa bo v središču ena od osrednjih tem BIO 26: podatki. Prav s to tematiko se ukvarja razstava Podatki in suverenost, ki je nastala v koprodukciji ZKM – Centra za umetnost in medije iz Karlsruheja v Nemčiji, Goethejevega inštituta Ljubljana in BIO 26, odgovore na več ključnih vprašanj o podatkih pa bosta kustos bienala in njegova pomočnica iskala v diskusiji z gosti tretjega dogodka iz serije BIO 26| Pogovori. 
 
V sredo, 15. januarja, se bo v podhodu Ajdovščina med 18.00 in 20.00 odvijala Mikro kavarna transparentnosti, ki jo bo vodil dr. Andreas Kugel, raziskovalec in učitelj na področju računalniškega inženiringa ter član OK Laba Karlsruhe. Kavarna transparentnosti oz. TransparenzCafe je projekt Open Knowledge Laba Karlsruhe (Laboratorij odprtega znanja Karlsruhe), ki želi izboljšati sodelovanje civilne družbe v sodobnem digitalnem urbanem okolju. V okviru projekta so organizirane različne delavnice, ki obravnavajo temo odprtih javnih podatkov in se odvijajo v sproščenem okolju. 
 
V četrtek, 16. januarja, bo v Galeriji Kresija v sklopu spremljevalnega programa BIO 26 Deljeno znanje odprtje razstave Podatki in suverenost, na kateri bodo predstavljena umetniška dela, ki predlagajo različne strategije ohranjanja spletne suverenosti in postavljajo nadaljnja vprašanja, s katerimi se mora soočiti vsak uporabnik interneta. Kustosinja razstave, nastale v koprodukciji ZKM | Zentrum für Kunst und Medien Karlsruhe in Goethe-Instituta Ljubljana v sodelovanju z BIO 26| Skupno znanje, je Lívia Nolasco-Rózsás. Projekt, ki vključuje dela vrhunskih umetnikov, med katerimi velja še posebej izpostaviti ime Hasani Elahi, je podprla Mestna občina Ljubljana. 
 
Tako kustosinja kot na razstavi predstavljeni umetnik Kim Albrecht bosta sodelovala na tretjem dogodku v seriji BIO 26| Pogovori, kjer gostje iz različnih strok razglabljajo o kompleksnih temah letošnjega bienala oblikovanja. Tokratni pogovor z naslovom Podatki, ki bo v petek, 17. januarja, ob 18.00 v podhodu Ajdovščina, info točki BIO 26 v središču mesta, se osredotoča na več ključnih vprašanj, povezanih s tematiko. Še prej, natančneje med 16.00 in 17.30, pa bo v MAO potekal voden ogled po osrednji razstavi BIO 26| Skupno znanje s kustosom Thomasom Geislerjem in asistentko kustosa Aline Laro Rezende.
 
V soboto, 18. januarja, bo v okviru sklopa BIO 26| Odprto znanje med 11.00 in 14.30 potekal voden ogled projektov na lokacijah partnerskih institucij znanja: NUK, MSUM, Univerza v Ljubljani, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Dom starejših občanov Fužine in Delo. Vodstva z organiziranim prevozom omogočajo podrobnejšo predstavitev projektov multidisciplinarnih skupin in njihovih rešitev za probleme, s katerimi se soočajo institucije znanja. Zbirališče za voden ogled je ob 11.00 pri vhodu v podhod Ajdovščina s strani Metalke.
 
 
Za najmlajše bo v soboto med 11.00 in 12.30 potekala otroška ustvarjalnica ejnarirfišed-dešifriranje. Otroci si bodo najprej ogledali razstavo Podatki in suverenost v Galeriji Kresija , nato pa odšli v podhod Ajdovščina in na delavnici spoznavali različne oblike skritih znakovnih abeced, poskusili razvozlati šifrirane zapise iz preteklosti in se ob delih na razstavi spraševali, čemu takšne kriptične oblike služijo. Navezali se bodo na aktualno temo varovanja osebnih podatkov na medmrežju in v vsakdanjem življenju, z uporabo preprostih geometrijskih oblik pa bodo skušali izdelati tudi lastno kriptično abecedo.
 
V soboto, 18. januarja, ob 11.00 se bo v Galeriji Kresija začel voden ogled razstave s kustosinjo.
 
1. februarja bo na vrsti ustvarjalnica Infošasti, prav tako z uvodnim ogledom razstave Podatki in suverenost, ob kateri se bodo udeleženci vprašali, kaj so informacije in v kakšnih oblikah jih lahko srečamo v vsakdanjem življenju. Nato bodo v podhodu Ajdovščina z mentoricama ugotavljali, kako pomembni so podatki na internetu in v kakšnem primeru lahko pride do njihove zlorabe. Iz različnih tiskovin bodo izdelali infošasti – bitja, ki se prehranjujejo z informacijami.

Deli
Skip to content