Bienale v svetu sprememb

Bienale v svetu sprememb

Okrogla miza Bienale v svetu sprememb je posvečena grafičnemu bienalu, ki se bo od 14. septembra do 24. novembra 2013 odvijal že tridesetič. Priložnost bo v torek, 27. novembra 2012, ob 11. uri v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva 7, 1. nadstropje) v Ljubljani povezala direktorje ustanov in organizacij, ki s sedežem v Ljubljani razvijajo mednarodno dejavnost, osredotočeno na umetnost. Skupno jim je tudi to, da se odločajo za bienalne predstavitve. Nevenka Šivavec, Zdenka Badovinac, Nevenka Koprivšek in Matevž Čelik se bodo pogovarjali o vitalnosti in potencialih bienal.

Beseda bo med drugim tekla o naslednjih vprašanjih. Ali bienale skozi permanentnost sprememb nastopa kot kritični prostor eksperimenta, vizionarstva in transformacije? Ali vzbuja upanje s svojim potencialom paradigmatskega, reformativnega, morda kar utopičnega obrata? Ali pa kot prostor soočenja umetnosti s politiko, etiko, globalizmom? In kako bienale usmerja napetost med univerzalnim/globalnim in lokalnim modelom razstavljanja? Je razstava še vedno pomemben socialni ritual s še ne do konca izkoriščenimi možnostmi? Kako interakcija med bienalom in publiko producira pomen? Na kakšen način je bienale rezultat kolektivnih prizadevanj, kolektivne družbene izkušnje in kolektivne imaginacije? Nenazadnje: kaj in zakaj je povzročilo bienalski boom v zadnjih desetletjih?

Gostje na okrogli mizi: Nevenka Šivavec, direktorica MGLC, Zdenka Badovinac, direktorica Moderne galerije in Muzeja sodobnih umetnosti, Nevenka Koprivšek, direktorica Zavoda Bunker in Matevž Čelik, direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.
Moderira: Lela B. Njatin
Vstop prost!
Prijazno vas vabimo, da prisluhnete govornikom in prispevate tudi svoje ugotovitve, kajti pričakujemo dinamičen in zanimiv dialog.

Deli
Skip to content