Odprtje: četrtek, 21. marca 2024, ob 18.00 I Kapela MAO   Portretistika Janeza Korošina   Kot izrazit figuralik je Janez Korošin svoja najodmevnejša dela, razumljivo, ustvaril v portretu in žanru. Portreti so nastali predvsem v sedemdesetih letih, v desetletjih zatem opazimo njihov številčni upad, nekaj pa jih najdemo spet po letu 2000. Podobe so večinoma nekoliko trše kopirane, kar je bilo v sedemdesetih letih med šoltovci pogosto, manjši del, zlasti z začetka sedemdesetih let, je tudi izrazito zrnat.   Podobe so pretežno nastale v Ljubljani in okolici ter na Gorenjskem. Fotografiral je tako znane kot neznane mu osebe, nekaj javnih osebnosti, pa tudi več svojih najbližjih sorodnikov. Sicer so ga zlasti zanimala naključna srečanja z ljudmi. Upodobljenci samostojno stojijo v kadru ali so posneti v svojem bivalnem ali delovnem ambientu, včasih na ulici ali na javni prireditvi, posamič, v paru ali v skupini, v mestu ali na deželi. Za tem ni enotnega ...

Osrednja razstava v Ravnikarjevem letu 2023   Edvard Ravnikar (1907 – 1993) je zakoličil prostore moderne slovenske družbe in države, preoblikoval razumevanje vloge arhitekta 20. stoletja, arhitekturo pa odprl ustvarjalnemu dvomu in nikoli dokončanemu eksperimentu. Nacionalni in mednarodni pomen Ravnikarjeve zapuščine in odnosa do arhitekturne dediščine 20. stoletja nasploh terja tudi njeno aktualizacijo v duhu 21. stoletja. Ravnikarjevi ambienti so bistveno zaznamovali proces osamosvojitve, tranzicijskih in sodobnih družbenih vrenj; odpirajo vprašanja dostopnega javnega prostora, energetske, programske in protipotresne sanacije stavb. Ti izzivi terjajo odgovorno posredovanje stroke med ohranjanjem dediščinske pričevalnosti in prilagajanja družbenim in okoljskim danostim, ki so bistveno drugačne od tistih iz časa Ravnikarjevega ustvarjanja.   To so vprašanja, na katera odgovarja razstava v MAO. Na podlagi podrobne raziskave donacij Ravnikarjeve ...

Otvoritev: 21. november 2024 Kustosinja: Alexandra Midal Asistentka kustosinje: Emma Pflieger   bienale oblikovanja BIO Ljubljana (BIO28), ki letos praznuje 60. obletnico, se bo odvijal med 21. novembrom 2024 in 6. aprilom 2025. Organizirata ga Muzej za arhitekturo in oblikovanje ter Center za kreativnost, kuratorski koncept pa je razvila Alexandra Midal skupaj z asistentko Emmo Pflieger. Jubilejni bienale predstavlja pomemben mejnik šestdesetletnega razvoja na področju oblikovanja. Politična, drzna, dinamična in provokativna – Dvojna agentka: Govoriš jezik rož? raziskuje podobe floriografije, v rožah skrite kode, ki nam predajajo tajne informacije. V osrčju večdisciplinarna in večplastna razstava preučuje vlogo floriografije, skozi katero ženske upodabljajo svoje identitete. V tem smislu rože utirajo pot antagonističnim in alternativnim interpretacijam pomenov in kontekstov, v katerih so dešifrirane.    Razstava izhaja iz kritične teorije, s katero ...

Aktualni Dogodki

Nalagam...

Fotografski natečaj Capture Your City je odprt!

1. 3.—1. 5. 2024 / 00:00

Priljubljeni danski fotografski natečaj je odprt!   Poteka od 1. marca do 1. maja 2024 I Kje? I Na Instagramu I # CaptureYour City2024    Kako vidite svet okrog sebe? Kako si ga želite videti? Fotografirajte ga in sodelujte v priljubljenem danskem fotografskem natečaju Capture Your City, ki tokrat k sodelovanju vabi tudi Slovence. Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024 na družbenem omrežju Instagram. Sodelujete tako, da svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodate ključnik #CaptureYourCity2024. Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.   Natečaj organizira Danski arhitekturni center iz Københavna (DAC), pri organizaciji pa sodelujemo partnerji iz Ljubljane, Torina, Rige, Milana in Amsterdama. Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane (MAO) je eden od petih partnerjev natečaja na katerem sodelujejo še Mestna občina Riga iz Latvije, arhitekturno središče Arcam iz Amsterdama (Nizozemska), medkulturni center Fabbrica del Vapore iz ...

Priljubljeni danski fotografski natečaj je odprt!

 

Poteka od 1. marca do 1. maja 2024 I Kje? I Na Instagramu I # CaptureYour City2024 

 

Kako vidite svet okrog sebe? Kako si ga želite videti? Fotografirajte ga in sodelujte v priljubljenem danskem fotografskem natečaju Capture Your City, ki tokrat k sodelovanju vabi tudi Slovence. Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024 na družbenem omrežju Instagram. Sodelujete tako, da svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodate ključnik #CaptureYourCity2024. Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.

 

Natečaj organizira Danski arhitekturni center iz Københavna (DAC), pri organizaciji pa sodelujemo partnerji iz Ljubljane, Torina, Rige, Milana in Amsterdama. Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane (MAO) je eden od petih partnerjev natečaja na katerem sodelujejo še Mestna občina Riga iz Latvije, arhitekturno središče Arcam iz Amsterdama (Nizozemska), medkulturni center Fabbrica del Vapore iz Milana ter CAMERA – Italijanski center za fotografijo iz Torina (Italija). Kuratorka Hana Čeferin iz MAO  je tudi v žiriji za izbor najboljših fotografij.

 

Tema natečaja: Nova lepota / New Beauty

 

Organizatorji natečaja vsako leto izberejo novo temo za fotografiranje. Letos je to nova lepota, kajti čas je, da na svet, če ga želimo spremeniti, začnemo gledati z drugimi očmi. Vprašati se moramo, kakšno naravo najdemo v naših mestih in drugih urbanih prostorih ter kakšno naravo si želimo videti okrog sebe.

Je negovana trata, pred katero nas ustavi opozorilo »Ne hodi po travi«, še vedno merilo lepote v urbanem prostoru? Ali lahko lepoto odkrijemo tudi v »plevelu«, v divjih rožah, ki cvetijo ob robovih cest, poganjajo med razpokami v poškodovanem asfaltu ali silijo na svetlobo iz kupov peska na katerem od potencialnih gradbišč? Vas kdaj zamika, da bi splezali na mogočno drevo, ki se je po spletu srečnih okoliščin uspelo izogniti strategiji pomlajevanja?

 

Živimo v času izobilja, nam pravijo, ampak v izobilju česa? Hrupa, stvari, skrbi, smeti, slabe prehrane … , množice predmetov in storitev, ki jih ne potrebujemo?  Kaj pa, če bi si sami izbrali drugačno izobilje, na primer izobilje divjih rož, izobilje travniškega cvetja, izobilje časa in prostora?

 

Poglejmo na svet okoli sebe z drugimi očmi! Kako?

 

* Poiščimo sledi časa: Kaj, če bi namesto brezmadežno prepleskanih belih sten raje izbrali patino in se zakopali v sledi preteklosti v svojem mestu; bi jih še lahko našli?

* Spoznajmo urbane živali: Ste na poti skozi katerega od mestnih parkov že srečali lisico? Vam je pot prečila vsaj kakšna miška ali veverica? Ste nemara kdaj pomislili, da ljudje nismo edina bitja, ki živijo v mestih?

* Bodimo skupaj. Potrebujemo prostor in čas za skupnost: za igro, druženje, lepo besedo, pomoč sočloveku … Skupnost je ključ do boljšega življenja v prihodnosti.

 

Žirija:

 

Člani žirije s strani organizatorja: Jule Quottrup Silberman, direktor platforme CHART, Maja Dyrehauge Gregersen, direktorica Copenhagen Photo Festival, Kika Krista Kjærside, programska direktorica DAC in  Natascha Lhea Narvaez Nielsen, zmagovalka natečaja Capture Your City 2023.

 

Člani žirije,  predstavniki partnerjev: Femke Gerritsma, vodja komuniciranja Arcam (Amsterdam) , Hana Čeferin, kuratorka MAO (Ljubljana), Arnita Verza, krajinska arhitektka iz Mestne občine Riga (Riga) in Federica Tognon, CAMERA (Torino).

 

Hana Čeferin, članica žirije projekta Capture Your City, kuratorka MAO:

»V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje spodbujamo iniciativo, da prebivalci delijo svoja osebna videnja mest, v katerih živijo, ter s tem razmišljajo in sooblikujejo tudi njihov prihodnji razvoj. Veselimo se kritičnih in inovativnih pristopov k podobam Ljubljane, kot jo vidijo ljudje danes.«

 

Kristina Neel Jacobsen, vodja projekta pri Danskem arhitekturnem centru, odgovorna za projekt Capture Your City 2024:

»Veseli smo, da v projektu sodeluje tudi slovenski Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane. Arhitektura vpliva na vsakdanje življenje vseh ljudi ne glede na njihovo starost, kraj življenja, etnično pripadnost ali spol. Projekt Capture Your City je priložnost, da drugim pokažemo utrinke iz naših mest. Tako bomo lahko prepoznali tako kulturne razlike kot podobnosti evropskih mest.«

 

 

Na kratko o projektu Capture Your City:

 

 1. Natečaj Capture Your City poteka od 1. marca do 1. maja 2024.
 2. Udeležba je brezplačna.
 3. Kako sodelovati: svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodajte ključnik #CaptureYourCity2024.
 4. Fotografije bodo od 6. junija do 1. oktobra 2024 razstavljene pred vhodom v Danski arhitekturni center v Københavnu. Razstava bo na ogled tudi na drugih prizoriščih po vsej Evropi in v digitalni različici.
 5. Mednarodno izbrana žirija bo odločila, katere fotografije bodo vključene v razstavo, in izbrala tri zmagovalne fotografije. Zmagovalci bodo razglašeni na odprtju razstave 6. junija 2024 v danskem arhitekturnem centru. Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.
 6. Letošnje tekmovanje bo potekalo že devetič zapored, vendar prvič z udeleženci iz več držav. V natečaj so vključena mesta Ljubljana, Milano, Torino, Amsterdam in Riga, zato natečaj vabi prebivalce teh mest, da s fotografijo ujamejo svoje mesto.

 

Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024, podpirata ga dobrodelno združenje Realdania in pobuda novi evropski Bauhaus, poteka pa v sklopu programa Desire – an Irresistible Circular Society. Cilj natečaja je prebivalce še bolj intenzivno vključiti v razvoj mest ter opozoriti na vsebine, ki se nam vsem zdijo pomembne za življenje v prihodnosti.

 

Projekt financira Evropska unija. Več na www.dac.dk

 

ORGANIZATOR NATEČAJA:

Danish Architecture Center, København, Danska

Danski arhitekturni center (DAC) je mednarodna kulturna znamenitost, ki ustvarja zanimiva doživetja in spodbuja razprave o arhitekturi in oblikovanju. V DAC lahko doživite razstave, oglede in dogodke ter kupite oblikovalske izdelke. Uživate lahko tudi v čudovitem razgledu na mesto z velikih strešnih teras kavarne. DAC je javno-zasebno partnerstvo med družbo Realdania in dansko vlado. Dansko vlado zastopajo Ministrstvo za industrijo, poslovne in finančne zadeve, Ministrstvo za kulturo ter Ministrstvo za socialne zadeve, stanovanja in starejše občane.

 

PARTNERJI:

MAO, Ljubljana, Slovenija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je bil ustanovljen leta 1972 v glavnem mestu Slovenije, Ljubljani. Sedež ima v gradu iz 16. stoletja in se ponaša z obsežno zbirko del s področja arhitekture, urbanizma, grafičnega oblikovanja in fotografije. MAO je tudi gostitelj BIO – Bienala oblikovanja v Ljubljani, mednarodne platforme za nove pristope k oblikovanju in hkrati najstarejšega bienala oblikovanja v Evropi.

 

Arcam, Amsterdam, Nizozemska

Arcam je arhitekturno središče Amsterdama. V njem potekajo razstave, pogovori, vodeni ogledi itd., nahaja pa se v spektakularni kiparski stavbi, ki jo je zasnoval arhitekt René van Zuuk. Arcam je bil ustanovljen leta 1986, približno v istem času kot DAC, in je najstarejši in eden največjih od 40 arhitekturnih centrov na Nizozemskem.

 

Fabbrica del Vapore, Milano, Italija

Fabbrica del Vapore je medkulturni center, ki se nahaja v stari tovarni tramvajev v lasti občine Milano. V njem se srečuje sodobna umetnost, gledališki, plesni, filmski in drugi dogodki. V njem je tudi arhiv arhitekturnih risb.

 

Mestna občina Riga, Latvija 

Partner za sodelovanje pri projektu Capture Your City v Rigi je Mestna občina Riga. Riga je stara več kot 800 let. V mestu se nahaja največja koncentracija secesijskih stavb na svetu. Vendar 70 % njenih prebivalcev živi v povsem drugačnem slogu stavb: v značilnih stanovanjskih blokih iz sovjetskega obdobja. Kako je mogoče te stanovanjske bloke prenoviti in preoblikovati? Ali se v njih skriva kakšna skrita lepota, ki čaka, da jo odkrijemo?

 

CAMERA – Italijanski center za fotografijo, Torino, Italija

CAMERA se nahaja v Torinu in je komunikacijsko središče na področju fotografije v Italiji. CAMERA je bila ustanovljena leta 2015 in vsako leto gosti dve do tri velike razstave z deli mednarodnih in italijanskih fotografov. Z razstavami, razpravami, šolskimi programi in tečaji je poslanstvo združenja CAMERA zagotoviti dialog ter povečati radovednost in razumevanje fotografije v javnosti.

 

Kontakt za medije

Smilja Štravs
prmao@mao.si

 

Deli

Priljubljeni danski fotografski natečaj je odprt!

 

Poteka od 1. marca do 1. maja 2024 I Kje? I Na Instagramu I # CaptureYour City2024 

 

Kako vidite svet okrog sebe? Kako si ga želite videti? Fotografirajte ga in sodelujte v priljubljenem danskem fotografskem natečaju Capture Your City, ki tokrat k sodelovanju vabi tudi Slovence. Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024 na družbenem omrežju Instagram. Sodelujete tako, da svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodate ključnik #CaptureYourCity2024. Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.

 

Natečaj organizira Danski arhitekturni center iz Københavna (DAC), pri organizaciji pa sodelujemo partnerji iz Ljubljane, Torina, Rige, Milana in Amsterdama. Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane (MAO) je eden od petih partnerjev natečaja na katerem sodelujejo še Mestna občina Riga iz Latvije, arhitekturno središče Arcam iz Amsterdama (Nizozemska), medkulturni center Fabbrica del Vapore iz Milana ter CAMERA – Italijanski center za fotografijo iz Torina (Italija). Kuratorka Hana Čeferin iz MAO  je tudi v žiriji za izbor najboljših fotografij.

 

Tema natečaja: Nova lepota / New Beauty

 

Organizatorji natečaja vsako leto izberejo novo temo za fotografiranje. Letos je to nova lepota, kajti čas je, da na svet, če ga želimo spremeniti, začnemo gledati z drugimi očmi. Vprašati se moramo, kakšno naravo najdemo v naših mestih in drugih urbanih prostorih ter kakšno naravo si želimo videti okrog sebe.

Je negovana trata, pred katero nas ustavi opozorilo »Ne hodi po travi«, še vedno merilo lepote v urbanem prostoru? Ali lahko lepoto odkrijemo tudi v »plevelu«, v divjih rožah, ki cvetijo ob robovih cest, poganjajo med razpokami v poškodovanem asfaltu ali silijo na svetlobo iz kupov peska na katerem od potencialnih gradbišč? Vas kdaj zamika, da bi splezali na mogočno drevo, ki se je po spletu srečnih okoliščin uspelo izogniti strategiji pomlajevanja?

 

Živimo v času izobilja, nam pravijo, ampak v izobilju česa? Hrupa, stvari, skrbi, smeti, slabe prehrane … , množice predmetov in storitev, ki jih ne potrebujemo?  Kaj pa, če bi si sami izbrali drugačno izobilje, na primer izobilje divjih rož, izobilje travniškega cvetja, izobilje časa in prostora?

 

Poglejmo na svet okoli sebe z drugimi očmi! Kako?

 

* Poiščimo sledi časa: Kaj, če bi namesto brezmadežno prepleskanih belih sten raje izbrali patino in se zakopali v sledi preteklosti v svojem mestu; bi jih še lahko našli?

* Spoznajmo urbane živali: Ste na poti skozi katerega od mestnih parkov že srečali lisico? Vam je pot prečila vsaj kakšna miška ali veverica? Ste nemara kdaj pomislili, da ljudje nismo edina bitja, ki živijo v mestih?

* Bodimo skupaj. Potrebujemo prostor in čas za skupnost: za igro, druženje, lepo besedo, pomoč sočloveku … Skupnost je ključ do boljšega življenja v prihodnosti.

 

Žirija:

 

Člani žirije s strani organizatorja: Jule Quottrup Silberman, direktor platforme CHART, Maja Dyrehauge Gregersen, direktorica Copenhagen Photo Festival, Kika Krista Kjærside, programska direktorica DAC in  Natascha Lhea Narvaez Nielsen, zmagovalka natečaja Capture Your City 2023.

 

Člani žirije,  predstavniki partnerjev: Femke Gerritsma, vodja komuniciranja Arcam (Amsterdam) , Hana Čeferin, kuratorka MAO (Ljubljana), Arnita Verza, krajinska arhitektka iz Mestne občine Riga (Riga) in Federica Tognon, CAMERA (Torino).

 

Hana Čeferin, članica žirije projekta Capture Your City, kuratorka MAO:

»V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje spodbujamo iniciativo, da prebivalci delijo svoja osebna videnja mest, v katerih živijo, ter s tem razmišljajo in sooblikujejo tudi njihov prihodnji razvoj. Veselimo se kritičnih in inovativnih pristopov k podobam Ljubljane, kot jo vidijo ljudje danes.«

 

Kristina Neel Jacobsen, vodja projekta pri Danskem arhitekturnem centru, odgovorna za projekt Capture Your City 2024:

»Veseli smo, da v projektu sodeluje tudi slovenski Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane. Arhitektura vpliva na vsakdanje življenje vseh ljudi ne glede na njihovo starost, kraj življenja, etnično pripadnost ali spol. Projekt Capture Your City je priložnost, da drugim pokažemo utrinke iz naših mest. Tako bomo lahko prepoznali tako kulturne razlike kot podobnosti evropskih mest.«

 

 

Na kratko o projektu Capture Your City:

 

 1. Natečaj Capture Your City poteka od 1. marca do 1. maja 2024.
 2. Udeležba je brezplačna.
 3. Kako sodelovati: svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodajte ključnik #CaptureYourCity2024.
 4. Fotografije bodo od 6. junija do 1. oktobra 2024 razstavljene pred vhodom v Danski arhitekturni center v Københavnu. Razstava bo na ogled tudi na drugih prizoriščih po vsej Evropi in v digitalni različici.
 5. Mednarodno izbrana žirija bo odločila, katere fotografije bodo vključene v razstavo, in izbrala tri zmagovalne fotografije. Zmagovalci bodo razglašeni na odprtju razstave 6. junija 2024 v danskem arhitekturnem centru. Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.
 6. Letošnje tekmovanje bo potekalo že devetič zapored, vendar prvič z udeleženci iz več držav. V natečaj so vključena mesta Ljubljana, Milano, Torino, Amsterdam in Riga, zato natečaj vabi prebivalce teh mest, da s fotografijo ujamejo svoje mesto.

 

Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024, podpirata ga dobrodelno združenje Realdania in pobuda novi evropski Bauhaus, poteka pa v sklopu programa Desire – an Irresistible Circular Society. Cilj natečaja je prebivalce še bolj intenzivno vključiti v razvoj mest ter opozoriti na vsebine, ki se nam vsem zdijo pomembne za življenje v prihodnosti.

 

Projekt financira Evropska unija. Več na www.dac.dk

 

ORGANIZATOR NATEČAJA:

Danish Architecture Center, København, Danska

Danski arhitekturni center (DAC) je mednarodna kulturna znamenitost, ki ustvarja zanimiva doživetja in spodbuja razprave o arhitekturi in oblikovanju. V DAC lahko doživite razstave, oglede in dogodke ter kupite oblikovalske izdelke. Uživate lahko tudi v čudovitem razgledu na mesto z velikih strešnih teras kavarne. DAC je javno-zasebno partnerstvo med družbo Realdania in dansko vlado. Dansko vlado zastopajo Ministrstvo za industrijo, poslovne in finančne zadeve, Ministrstvo za kulturo ter Ministrstvo za socialne zadeve, stanovanja in starejše občane.

 

PARTNERJI:

MAO, Ljubljana, Slovenija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je bil ustanovljen leta 1972 v glavnem mestu Slovenije, Ljubljani. Sedež ima v gradu iz 16. stoletja in se ponaša z obsežno zbirko del s področja arhitekture, urbanizma, grafičnega oblikovanja in fotografije. MAO je tudi gostitelj BIO – Bienala oblikovanja v Ljubljani, mednarodne platforme za nove pristope k oblikovanju in hkrati najstarejšega bienala oblikovanja v Evropi.

 

Arcam, Amsterdam, Nizozemska

Arcam je arhitekturno središče Amsterdama. V njem potekajo razstave, pogovori, vodeni ogledi itd., nahaja pa se v spektakularni kiparski stavbi, ki jo je zasnoval arhitekt René van Zuuk. Arcam je bil ustanovljen leta 1986, približno v istem času kot DAC, in je najstarejši in eden največjih od 40 arhitekturnih centrov na Nizozemskem.

 

Fabbrica del Vapore, Milano, Italija

Fabbrica del Vapore je medkulturni center, ki se nahaja v stari tovarni tramvajev v lasti občine Milano. V njem se srečuje sodobna umetnost, gledališki, plesni, filmski in drugi dogodki. V njem je tudi arhiv arhitekturnih risb.

 

Mestna občina Riga, Latvija 

Partner za sodelovanje pri projektu Capture Your City v Rigi je Mestna občina Riga. Riga je stara več kot 800 let. V mestu se nahaja največja koncentracija secesijskih stavb na svetu. Vendar 70 % njenih prebivalcev živi v povsem drugačnem slogu stavb: v značilnih stanovanjskih blokih iz sovjetskega obdobja. Kako je mogoče te stanovanjske bloke prenoviti in preoblikovati? Ali se v njih skriva kakšna skrita lepota, ki čaka, da jo odkrijemo?

 

CAMERA – Italijanski center za fotografijo, Torino, Italija

CAMERA se nahaja v Torinu in je komunikacijsko središče na področju fotografije v Italiji. CAMERA je bila ustanovljena leta 2015 in vsako leto gosti dve do tri velike razstave z deli mednarodnih in italijanskih fotografov. Z razstavami, razpravami, šolskimi programi in tečaji je poslanstvo združenja CAMERA zagotoviti dialog ter povečati radovednost in razumevanje fotografije v javnosti.

 

Kontakt za medije

Smilja Štravs
prmao@mao.si

 

Deli

Biodiverzitetni sprehodi s Trajno in Debro Solomon

3. 4.—15. 4. 2024 / 17:00

V torek, 9. aprila 2024 ob 17. uri (prost vstop) Lokacija: Kraterjev divji ekosistem (vhod s Peričeve ulice)   Z biodiverzitetnimi sprehodi, ki bodo potekali do 15. aprila, se podajamo na dvotedensko raziskovanje urban(iziran)ih zelenic v Ljubljani.   Debra Solomon skupaj z društvom Trajna raziskuje možnosti povečanja biodiverzitete v mestih v luči podnebne krize ter krize demokracije. Namen sodelovanja je po zgledu ekoloških koridorjev začrtati zeleno povezovalno pot, ki lajša gibanje živih bitij skozi mesto. Osem raziskovalnih sprehodov, na katere se bomo podali iz Kraterjevega divjega ekosistema in jih zaključili na poti do najbližjih ljubljanskih mestnih gozdov, bo potekalo tako podnevi kot ponoči, v sodelovanju s strokovnjaki z različnih področij – biologi, ekologi, urbanisti in krajinskimi arhitekti –, s katerimi bomo brali prostor v različnih kontekstih, od medvrstnih soodvisnosti do urbanističnega načrtovanja in upravljanja. S hojo bomo sledili ...

V torek, 9. aprila 2024 ob 17. uri (prost vstop)

Lokacija: Kraterjev divji ekosistem (vhod s Peričeve ulice)

 

Z biodiverzitetnimi sprehodi, ki bodo potekali do 15. aprila, se podajamo na dvotedensko raziskovanje urban(iziran)ih zelenic v Ljubljani.

 

Debra Solomon skupaj z društvom Trajna raziskuje možnosti povečanja biodiverzitete v mestih v luči podnebne krize ter krize demokracije. Namen sodelovanja je po zgledu ekoloških koridorjev začrtati zeleno povezovalno pot, ki lajša gibanje živih bitij skozi mesto. Osem raziskovalnih sprehodov, na katere se bomo podali iz Kraterjevega divjega ekosistema in jih zaključili na poti do najbližjih ljubljanskih mestnih gozdov, bo potekalo tako podnevi kot ponoči, v sodelovanju s strokovnjaki z različnih področij – biologi, ekologi, urbanisti in krajinskimi arhitekti –, s katerimi bomo brali prostor v različnih kontekstih, od medvrstnih soodvisnosti do urbanističnega načrtovanja in upravljanja. S hojo bomo sledili metodologiji radikalnega opazovanja Debre Solomon, ki zajema artikulacijo širokega spektra razumevanja prostora ter skrb za različne ekosisteme. Med vijuganjem skozi soseske, ulice in pozabljene kotičke bomo opazovali in dokumentirali manjkajoče povezave med ljudmi in drugimi živimi bitji v mestu. Sprehodi bodo poglobili naše razumevanje in spodbudili razvoj odpornega okolja mreže urbanih zelenic. Namen projekta je ohranjati in oživljati biotsko raznovrstnost brez zatekanja k rešitvam na prvo žogo, kot so sajenje dreves ali ozelenitev streh.

 

14 dnevna rezidenca z umetnico je prva priložnost za predstavitev nastajajočega projekta Obrt vseživosti javnosti. V tem in prihodnjem letu se v okviru projekta načrtujejo še izvedba ustvarjalne delavnice, simpozija in zaključne razstave v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

 

*Biodiverzitetni sprehodi so oblika diplomacije od spodaj navzgor, zagovorniški pristop kolektiva Krater, utemeljen v konceptu počasnih motenj, kot ga je razvila Anna Tsing. Kreativce, odločevalce in strokovnjake vabi, da v sproščenem okolju na družabnih dogodkih, kot so pohodi in obredi pitja čaja, medsebojno oplajajo svoje znanje in skupaj razmislijo, kako bi lahko sooblikovali mesta, ki v ospredje postavljajo medvrstno pravičnost.

 

Debra Solomon

 

Debra Solomon (NL) že več kot 25 let deluje na področju javnega prostora. V svojem delu združuje umetnost in infrastrukturni aktivizem s poudarkom na biotski raznovrstnosti, podnebni krizi in pravici vseh vrst do prostora v mestu ter posledično pravici do urbanega metabolizma. Leta 2019 je razvila koncept večvrstnega urbanizma in ga leta 2021 predstavila v okviru nizozemskega paviljona na beneškem arhitekturnem bienalu. Na Univerzi v Amsterdamu pripravlja doktorat iz urbanističnega načrtovanja. Je tudi ustanoviteljica družbenega laboratorija za urbano kmetijstvo Urbaniahoeve – Social Design Lab for Urban Agriculture. Urbaniahoeve, ki se s svojimi kritičnimi prostorskimi praksami že od leta 2010 osredotoča na odnose in sobivanje vrst ter produkcijo biotske raznovrstnosti. Trenutno se ukvarja s projektom VBAZO, 56 hektarjev velikim urbanim gozdnim vrtom v amsterdamskem okrožju Amsterdam-Zuidoost. VBAZO nastaja v sodelovanju med kolektivom Urbaniahoeve, ki ga vodita Debra Solomon in Renate Nollen, lokalno skupnostjo ter vsemi živimi bitji in procesi, ki se odvijajo v naravi.

 

Trajna

Trajna je kulturno društvo, ki sta ga osnovala Gaja Mežnarić Osole in Andrej Koruza z namenom razvijati in utemeljevati kulturne strategije za krepitev pismenosti in delovanja kreativnih skupnosti, odločevalcev ter kulturnih in izobraževalnih institucij na področju vrstne pestrosti. Društvo je oralo ledino na področju ravnanja z invazivnimi vrstami in razvoja blagovne znamke papirja Notweed, ki ga izdelujejo iz invazivnih rastlin, ter k sodelovanju pri razvijanju novih krožnih ekonomij pritegnilo Mestno občino Ljubljana. Leta 2020 je društvo Trajna zagnalo Ustvarjalni laboratorij Krater, katerega namen je oživiti in skrbeti za 18.000 m2 velik pionirski ekosistem, ki je vzniknil na nekdanjem gradbišču, ter spodbuditi (trans)lokalna sodelovanja med ekosocialnimi akterji. S Kraterjem se Trajna osredotoča na projekte, ki združujejo regenerativne materialne kulture, prostorske in kulturne politike ter pedagoško delo, v svoj širši kolektiv pa je v ta namen pritegnila tudi arhitektko Danico Sretenović, mikrobiologa Primoža Turnška, ekologa Sebastjana Kovača, oblikovalca Roka Oblaka in večvrstno skupnost, ki tam domuje.

 

Krater se je leta 2022 prebil v finale za nagrado New European Bauhaus, leta 2023 pa je prejel prestižno Plečnikovo nagrado za arhitekturo.

 

*Večvrstni urbanizem je sinonim za pravičen urbani razvoj in prostorska praksa, ki jo ustvarjajo vzajemni odnosi med ljudmi in drugimi živimi bitji.

 

Raziskovalni projekt Obrt vseživosti

Obrt vseživosti (Crafting Biodiversity) je raziskovalni projekt, namenjen uveljavljanju rokodelstva kot skrbstvene krajinske prakse. Projekt, ki se zgleduje po ekoloških koridorjih, se osredotoča na oblikovanje tehnik, orodij, komunikacijskih strategij in prostorskih intervencij, ki bodo prispevale k zmanjševanju razdrobljenosti urbanih zemljišč in krepile povezljivost vrst za dosego biotske pestrosti, pri čemer zagovarja pravico vseh vrst do zdravega življenjskega okolja v mestu.

 

Projekt je del MADE IN platforme za sodobno rokodelstvo in oblikovanje, ki poteka pod okriljem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane.

 

Pri projektu sodeluje 10 partnerjev iz šestih držav; poleg Muzeja za arhitekturo in oblikovanje – MAO (Ljubljana, Slovenija), ki je koordinator, še Center Rog (Ljubljana, Slovenija), Mestni muzej Zenice – MGZ (Zenica, Bosna in Hercegovina), Drugo more (Reka, Hrvaška), Muzej dekorativnih umetnosti, ki deluje v okviru Državnih umetniških zbirk mesta Dresden – SKD (Dresden, Nemčija), Muzej za umetnost in obrt – MUO (Zagreb, Hrvaška), Oaza (Zagreb, Hrvaška), Ustvarjalno vozlišče Nova Iskra (Beograd, Srbija), Passa ao Futuro – PAF (Lizbona, Portugalska) ter Univerza za uporabne znanosti Zwickau – WHZ (Schneeberg, Nemčija).

Deli

V torek, 9. aprila 2024 ob 17. uri (prost vstop)

Lokacija: Kraterjev divji ekosistem (vhod s Peričeve ulice)

 

Z biodiverzitetnimi sprehodi, ki bodo potekali do 15. aprila, se podajamo na dvotedensko raziskovanje urban(iziran)ih zelenic v Ljubljani.

 

Debra Solomon skupaj z društvom Trajna raziskuje možnosti povečanja biodiverzitete v mestih v luči podnebne krize ter krize demokracije. Namen sodelovanja je po zgledu ekoloških koridorjev začrtati zeleno povezovalno pot, ki lajša gibanje živih bitij skozi mesto. Osem raziskovalnih sprehodov, na katere se bomo podali iz Kraterjevega divjega ekosistema in jih zaključili na poti do najbližjih ljubljanskih mestnih gozdov, bo potekalo tako podnevi kot ponoči, v sodelovanju s strokovnjaki z različnih področij – biologi, ekologi, urbanisti in krajinskimi arhitekti –, s katerimi bomo brali prostor v različnih kontekstih, od medvrstnih soodvisnosti do urbanističnega načrtovanja in upravljanja. S hojo bomo sledili metodologiji radikalnega opazovanja Debre Solomon, ki zajema artikulacijo širokega spektra razumevanja prostora ter skrb za različne ekosisteme. Med vijuganjem skozi soseske, ulice in pozabljene kotičke bomo opazovali in dokumentirali manjkajoče povezave med ljudmi in drugimi živimi bitji v mestu. Sprehodi bodo poglobili naše razumevanje in spodbudili razvoj odpornega okolja mreže urbanih zelenic. Namen projekta je ohranjati in oživljati biotsko raznovrstnost brez zatekanja k rešitvam na prvo žogo, kot so sajenje dreves ali ozelenitev streh.

 

14 dnevna rezidenca z umetnico je prva priložnost za predstavitev nastajajočega projekta Obrt vseživosti javnosti. V tem in prihodnjem letu se v okviru projekta načrtujejo še izvedba ustvarjalne delavnice, simpozija in zaključne razstave v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

 

*Biodiverzitetni sprehodi so oblika diplomacije od spodaj navzgor, zagovorniški pristop kolektiva Krater, utemeljen v konceptu počasnih motenj, kot ga je razvila Anna Tsing. Kreativce, odločevalce in strokovnjake vabi, da v sproščenem okolju na družabnih dogodkih, kot so pohodi in obredi pitja čaja, medsebojno oplajajo svoje znanje in skupaj razmislijo, kako bi lahko sooblikovali mesta, ki v ospredje postavljajo medvrstno pravičnost.

 

Debra Solomon

 

Debra Solomon (NL) že več kot 25 let deluje na področju javnega prostora. V svojem delu združuje umetnost in infrastrukturni aktivizem s poudarkom na biotski raznovrstnosti, podnebni krizi in pravici vseh vrst do prostora v mestu ter posledično pravici do urbanega metabolizma. Leta 2019 je razvila koncept večvrstnega urbanizma in ga leta 2021 predstavila v okviru nizozemskega paviljona na beneškem arhitekturnem bienalu. Na Univerzi v Amsterdamu pripravlja doktorat iz urbanističnega načrtovanja. Je tudi ustanoviteljica družbenega laboratorija za urbano kmetijstvo Urbaniahoeve – Social Design Lab for Urban Agriculture. Urbaniahoeve, ki se s svojimi kritičnimi prostorskimi praksami že od leta 2010 osredotoča na odnose in sobivanje vrst ter produkcijo biotske raznovrstnosti. Trenutno se ukvarja s projektom VBAZO, 56 hektarjev velikim urbanim gozdnim vrtom v amsterdamskem okrožju Amsterdam-Zuidoost. VBAZO nastaja v sodelovanju med kolektivom Urbaniahoeve, ki ga vodita Debra Solomon in Renate Nollen, lokalno skupnostjo ter vsemi živimi bitji in procesi, ki se odvijajo v naravi.

 

Trajna

Trajna je kulturno društvo, ki sta ga osnovala Gaja Mežnarić Osole in Andrej Koruza z namenom razvijati in utemeljevati kulturne strategije za krepitev pismenosti in delovanja kreativnih skupnosti, odločevalcev ter kulturnih in izobraževalnih institucij na področju vrstne pestrosti. Društvo je oralo ledino na področju ravnanja z invazivnimi vrstami in razvoja blagovne znamke papirja Notweed, ki ga izdelujejo iz invazivnih rastlin, ter k sodelovanju pri razvijanju novih krožnih ekonomij pritegnilo Mestno občino Ljubljana. Leta 2020 je društvo Trajna zagnalo Ustvarjalni laboratorij Krater, katerega namen je oživiti in skrbeti za 18.000 m2 velik pionirski ekosistem, ki je vzniknil na nekdanjem gradbišču, ter spodbuditi (trans)lokalna sodelovanja med ekosocialnimi akterji. S Kraterjem se Trajna osredotoča na projekte, ki združujejo regenerativne materialne kulture, prostorske in kulturne politike ter pedagoško delo, v svoj širši kolektiv pa je v ta namen pritegnila tudi arhitektko Danico Sretenović, mikrobiologa Primoža Turnška, ekologa Sebastjana Kovača, oblikovalca Roka Oblaka in večvrstno skupnost, ki tam domuje.

 

Krater se je leta 2022 prebil v finale za nagrado New European Bauhaus, leta 2023 pa je prejel prestižno Plečnikovo nagrado za arhitekturo.

 

*Večvrstni urbanizem je sinonim za pravičen urbani razvoj in prostorska praksa, ki jo ustvarjajo vzajemni odnosi med ljudmi in drugimi živimi bitji.

 

Raziskovalni projekt Obrt vseživosti

Obrt vseživosti (Crafting Biodiversity) je raziskovalni projekt, namenjen uveljavljanju rokodelstva kot skrbstvene krajinske prakse. Projekt, ki se zgleduje po ekoloških koridorjih, se osredotoča na oblikovanje tehnik, orodij, komunikacijskih strategij in prostorskih intervencij, ki bodo prispevale k zmanjševanju razdrobljenosti urbanih zemljišč in krepile povezljivost vrst za dosego biotske pestrosti, pri čemer zagovarja pravico vseh vrst do zdravega življenjskega okolja v mestu.

 

Projekt je del MADE IN platforme za sodobno rokodelstvo in oblikovanje, ki poteka pod okriljem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane.

 

Pri projektu sodeluje 10 partnerjev iz šestih držav; poleg Muzeja za arhitekturo in oblikovanje – MAO (Ljubljana, Slovenija), ki je koordinator, še Center Rog (Ljubljana, Slovenija), Mestni muzej Zenice – MGZ (Zenica, Bosna in Hercegovina), Drugo more (Reka, Hrvaška), Muzej dekorativnih umetnosti, ki deluje v okviru Državnih umetniških zbirk mesta Dresden – SKD (Dresden, Nemčija), Muzej za umetnost in obrt – MUO (Zagreb, Hrvaška), Oaza (Zagreb, Hrvaška), Ustvarjalno vozlišče Nova Iskra (Beograd, Srbija), Passa ao Futuro – PAF (Lizbona, Portugalska) ter Univerza za uporabne znanosti Zwickau – WHZ (Schneeberg, Nemčija).

Deli

Arhitektura v živo – Globus

16. 4. 2024 / 17:00

Trgovska hiša Globus je bila po načrtih Edvarda Ravnikarja zgrajena leta 1973, kot horizontalno zasnovana monolitna dvoetažna stavba z lebdečo streho, garažo na strehi in dostopno klančino. Pomembno novost je pomenila prefabricirana fasada iz kortenskih plošč, kot simbolni poklon železarstvu na Gorenjskem. Značilnost objekta so tudi  veliki razponi stebrov, kar je omogočalo vsakršno preobrazbo. Prostori so bili povezani z lahkotnim osrednjim stopniščem, pas utilitarnih prostorov pa je bil ob vzhodni servisni stranici objekta ob rampi. Pred prenovo leta 2010 je bila stavba v slabem stanju, fasada je na več delih propadala, življenje trgovine pa je zamiralo. Zato je občina sprejela odločitev, da v Globus umesti mestno knjižnico. Po temeljiti prenovi ima zgornje nadstropje zdaj funkcijo čitalnice in večnamenske dvorane, transparentne stene prizidka, ki je na mestu nekdanje dovozne rampe na streho pa omogočajo svetlo notranjščino za knjižnične programe, dobro ...

Trgovska hiša Globus je bila po načrtih Edvarda Ravnikarja zgrajena leta 1973, kot horizontalno zasnovana monolitna dvoetažna stavba z lebdečo streho, garažo na strehi in dostopno klančino. Pomembno novost je pomenila prefabricirana fasada iz kortenskih plošč, kot simbolni poklon železarstvu na Gorenjskem. Značilnost objekta so tudi  veliki razponi stebrov, kar je omogočalo vsakršno preobrazbo. Prostori so bili povezani z lahkotnim osrednjim stopniščem, pas utilitarnih prostorov pa je bil ob vzhodni servisni stranici objekta ob rampi. Pred prenovo leta 2010 je bila stavba v slabem stanju, fasada je na več delih propadala, življenje trgovine pa je zamiralo. Zato je občina sprejela odločitev, da v Globus umesti mestno knjižnico. Po temeljiti prenovi ima zgornje nadstropje zdaj funkcijo čitalnice in večnamenske dvorane, transparentne stene prizidka, ki je na mestu nekdanje dovozne rampe na streho pa omogočajo svetlo notranjščino za knjižnične programe, dobro dostopnost in dialog z zelenjem. Nekdanji zanemarjen mestni prostor Gregorčičeve ulice se je spremenil v prijetno cono za pešce.

 

Stavbo si bomo ogledali skupaj z arhitektko Majdo Kregar iz biroja Ambient, ki je vodila prenovo  (avtorica fasadnega ovoja), ter arhitektom Urošem Birsa iz biroja Api arhitekti, ki je vodil umestitev novega programa knjižnice v Globus in je avtor interierja.

 

 

Majda Kregar  je diplomirala na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo pri prof. Edvardu Ravnikarju in bila njegova dolgoletna sodelavka. Z Edom Ravnikarjem ml. in Miho Kerinom od leta 1978 delujejo v podjetju Ambient d.o.o. kot avtorska skupina, katerih najobsežnejše delo je revitalizacija Ljubljanskega gradu. Ukvarja se z arhitekturo, interieri, s prenovami objektov, urbanizmom in z raziskovalnim delom. V soavtorstvu je prejela 18 domačih in tujih nagrad, med drugim Plečnikovo nagrado, pet Plečnikovih medalj, Brumnovo nagrado, BEDA European excellence award, BIO 19 Zlato medaljo, dvakrat Zlati svinčnik ZAPS, Platinasti svinčnik ZAPS za življenjski opus, nagrado Mesta Ljubljane, priznanje SHARE architects in lani Srednjeevropsko Plečnikovo nagrado v Pragi.

 

Prijave zbiramo na: izobrazevanje@mao.si

Deli

Trgovska hiša Globus je bila po načrtih Edvarda Ravnikarja zgrajena leta 1973, kot horizontalno zasnovana monolitna dvoetažna stavba z lebdečo streho, garažo na strehi in dostopno klančino. Pomembno novost je pomenila prefabricirana fasada iz kortenskih plošč, kot simbolni poklon železarstvu na Gorenjskem. Značilnost objekta so tudi  veliki razponi stebrov, kar je omogočalo vsakršno preobrazbo. Prostori so bili povezani z lahkotnim osrednjim stopniščem, pas utilitarnih prostorov pa je bil ob vzhodni servisni stranici objekta ob rampi. Pred prenovo leta 2010 je bila stavba v slabem stanju, fasada je na več delih propadala, življenje trgovine pa je zamiralo. Zato je občina sprejela odločitev, da v Globus umesti mestno knjižnico. Po temeljiti prenovi ima zgornje nadstropje zdaj funkcijo čitalnice in večnamenske dvorane, transparentne stene prizidka, ki je na mestu nekdanje dovozne rampe na streho pa omogočajo svetlo notranjščino za knjižnične programe, dobro dostopnost in dialog z zelenjem. Nekdanji zanemarjen mestni prostor Gregorčičeve ulice se je spremenil v prijetno cono za pešce.

 

Stavbo si bomo ogledali skupaj z arhitektko Majdo Kregar iz biroja Ambient, ki je vodila prenovo  (avtorica fasadnega ovoja), ter arhitektom Urošem Birsa iz biroja Api arhitekti, ki je vodil umestitev novega programa knjižnice v Globus in je avtor interierja.

 

 

Majda Kregar  je diplomirala na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo pri prof. Edvardu Ravnikarju in bila njegova dolgoletna sodelavka. Z Edom Ravnikarjem ml. in Miho Kerinom od leta 1978 delujejo v podjetju Ambient d.o.o. kot avtorska skupina, katerih najobsežnejše delo je revitalizacija Ljubljanskega gradu. Ukvarja se z arhitekturo, interieri, s prenovami objektov, urbanizmom in z raziskovalnim delom. V soavtorstvu je prejela 18 domačih in tujih nagrad, med drugim Plečnikovo nagrado, pet Plečnikovih medalj, Brumnovo nagrado, BEDA European excellence award, BIO 19 Zlato medaljo, dvakrat Zlati svinčnik ZAPS, Platinasti svinčnik ZAPS za življenjski opus, nagrado Mesta Ljubljane, priznanje SHARE architects in lani Srednjeevropsko Plečnikovo nagrado v Pragi.

 

Prijave zbiramo na: izobrazevanje@mao.si

Deli

Nedelja v MAO

Nedelja v MAO / 21. 4. 2024 / 11:00

11.00 Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja (v angleškem jeziku)   Tokrat bosta po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja vodila kustos razstave dr. Miloš Kosec in sokustosinja Susanna Campeotto.   Susanna Campeotto se je pri zasnovi razstave Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja osredotočila na Ravnikarjeve vojne spomenike, ki jih proučuje v okviru svoje doktorske raziskave na Univerzi IUAV v Benetkah.Tema njene naloge so predvsem Ravnikarjeva spominska obeležja posvečena žrtvam nacizma in fašizma, zgrajena v Dragi pri Begunjah na Gorenjskem, na Vojskem in Goreljeku, ki do danes še niso bila predmet kritične obravnave z vidika njihove arhitekturne zasnove.   Srečanje z Milošem Koscem v teku njenega raziskovanja arhivskega gradiva je rodilo konstruktiven dialog in botrovalo njenemu sodelovanju pri pripravi razstave Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja   11.00 Ustvarjalna delavnica ...

11.00 Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja (v angleškem jeziku)

 

Tokrat bosta po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja vodila kustos razstave dr. Miloš Kosec in sokustosinja Susanna Campeotto.

 

Susanna Campeotto se je pri zasnovi razstave Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja osredotočila na Ravnikarjeve vojne spomenike, ki jih proučuje v okviru svoje doktorske raziskave na Univerzi IUAV v Benetkah.Tema njene naloge so predvsem Ravnikarjeva spominska obeležja posvečena žrtvam nacizma in fašizma, zgrajena v Dragi pri Begunjah na Gorenjskem, na Vojskem in Goreljeku, ki do danes še niso bila predmet kritične obravnave z vidika njihove arhitekturne zasnove.

 

Srečanje z Milošem Koscem v teku njenega raziskovanja arhivskega gradiva je rodilo konstruktiven dialog in botrovalo njenemu sodelovanju pri pripravi razstave Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

 

11.00 Ustvarjalna delavnica : Lego mesto

 

Sprehodili se bomo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja in si ogledali nekatera Ravnikarjeva dela, nato pa bomo na ustvarjalni delavnici zgradili svoje sanjsko lego mesto. Spoznali se bomo z delom arhitektov in urbanistov, ki načrtujejo prebivalcem prijazno mesto. Znotraj mestnega vrveža umeščajo varne sprehajalne in kolesarske poti, trge, igrišča… Ugotavljali bomo katere stavbe so v mestu nujno potrebne in ali je višina stavb res pomembna.

 

Prijave: izobrazevanje@mao.si

 

 

Deli

11.00 Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja (v angleškem jeziku)

 

Tokrat bosta po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja vodila kustos razstave dr. Miloš Kosec in sokustosinja Susanna Campeotto.

 

Susanna Campeotto se je pri zasnovi razstave Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja osredotočila na Ravnikarjeve vojne spomenike, ki jih proučuje v okviru svoje doktorske raziskave na Univerzi IUAV v Benetkah.Tema njene naloge so predvsem Ravnikarjeva spominska obeležja posvečena žrtvam nacizma in fašizma, zgrajena v Dragi pri Begunjah na Gorenjskem, na Vojskem in Goreljeku, ki do danes še niso bila predmet kritične obravnave z vidika njihove arhitekturne zasnove.

 

Srečanje z Milošem Koscem v teku njenega raziskovanja arhivskega gradiva je rodilo konstruktiven dialog in botrovalo njenemu sodelovanju pri pripravi razstave Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

 

11.00 Ustvarjalna delavnica : Lego mesto

 

Sprehodili se bomo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja in si ogledali nekatera Ravnikarjeva dela, nato pa bomo na ustvarjalni delavnici zgradili svoje sanjsko lego mesto. Spoznali se bomo z delom arhitektov in urbanistov, ki načrtujejo prebivalcem prijazno mesto. Znotraj mestnega vrveža umeščajo varne sprehajalne in kolesarske poti, trge, igrišča… Ugotavljali bomo katere stavbe so v mestu nujno potrebne in ali je višina stavb res pomembna.

 

Prijave: izobrazevanje@mao.si

 

 

Deli
Nalagam...

Vabljeni k ogledu aktualnih razstav in spremljevalnih dogodkov, kot so vodeni ogledi za skupine in program za mlade obiskovalce v živo!

Skip to content