Novica

28. Bienale oblikovanja (BIO28) bo kurirala Alexandra Midal

27. 09. 2023

Novica

28. Bienale oblikovanja (BIO28) bo kurirala Alexandra Midal

27. 09. 2023

BIO28: Dvojna agentka

November 2024 – April 2025

Kustosinja: Alexandra Midal
Asistentka kustosinje: Emma Pflieger

 

Kustosinja in profesorica Alexandra Midal bo kurirala 28. Bienale oblikovanja (BIO), najstarejši bienale oblikovanja v Evropi. BIO, ki bo leta 2024 praznoval 60. obletnico, organizira MAO v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK). BIO28 bo pod naslovom Dvojna agentka potekal med novembrom 2024 in aprilom 2025.

 

Alexandra Midal je profesorica na Univerzi za umetnost in oblikovanje HEAD v Ženevi in vodja Oddelka za kritično mišljenje na Ensci-Les Ateliers v Parizu. Kot ugledna zgodovinarka umetnosti in oblikovanja združuje tako praktične kot teoretske pristope k raziskovanju in deluje kot umetnica-kuratorka, teoretičarka in filmska esejistka. V svojih raziskavah raziskuje slepe pege in sive cone zgodovine oblikovanja, kar je razvidno iz njenih dveh najnovejših knjig, The Murder Factory (Sternberg Press, 2023) in Design by Accident: For a New History of Design (Sternberg Press, 2019). Študirala je književnost, arhitekturo in umetnostno zgodovino na Univerzi Princeton (NJ) in v Parizu, doktorsko disertacijo pa je dokončala na pariški Sorboni, medtem ko je bila prejemnica nagrade za arhitekturo Rome Prize v Vili Medici. Kurirala je številne mednarodne razstave o vizualni kulturi, oblikovanju in politiki, kot sta Top Secret: Cinema and Espionage in Tomorrow Now – When Design Meets Science Fiction. Njeni filmi, med drugim Mind’s Eyes, Possessed in Heaven is a State of Mind, so bili predvajani v muzejih po vsem svetu. Več o Alexandri Midal tukaj>>

 

»Navdušena sem, da bom lahko sodelovala z ekipo BIO pri naslednji izdaji ljubljanskega Bienala oblikovanja. Ta dogodek je edinstvena priložnost za dialog o zgodovinskih in sodobnih vprašanjih oblikovanja. Prizadevala si bom izpostaviti alternativne poglede na oblikovanje in iz mednarodne perspektive predstaviti raznovrstne glasove na tem področju. Zanima me ponovno ovrednotenje koncepta dvojne/ga agentke/a, ki bo razkril pripoved o na videz vsakdanji cvetlici in njeni prikriti, kriptirani in skrivnostni vlogi pri oblikovanju identitet in politik. Veseli me, da da bom lahko predstavila BIO ne le kot razstavo, temveč tudi kot platformo, laboratorij za raziskovanje ter presečišče raziskav in družbenega udejstvovanja v celotnem času trajanja bienala.« – Alexandra Midal, kustosinja BIO28.

 

Za asistentko kustosinje je bila izbrana Emma Pflieger, francoska oblikovalka in soustanoviteljica inovativnega oblikovalskega studia Studio Pflieger-Foeglé, ki uporablja raziskovalno usmerjen interdisciplinarni pristop k prostorskemu oblikovanju, instalacijam in grafičnemu oblikovanju.

 

BIO je bil vse od svojega nastanka v času vrhunca modernističnega gibanja v Sloveniji priča številnim zasukom in razvojem na področju oblikovanja. Zadnje štiri edicije bienala so z odmikom od ozkega in strogo disciplinarnega koncepta oblikovanja spodbujale obsežne raziskave različnih interdisciplinarnih presečišč. Alexandra Midal je brezkompromisna kustosinja, ki s svojimi prelomnimi raziskavami in projekti vzpostavlja in ohranja takšna presečišča. Zato smo navdušeni nad dejstvom, da je postala kustosinja BIO28.” – Maja Vardjan, novoimenovana vršilka dolžnosti direktorice MAO.

 

Razkritje kuratorskega koncepta BIO28 je načrtovano za december 2023, kar bo sovpadalo z objavo odprtega poziva, na katerega bodo povabljeni oblikovalci, ustvarjalci in prostorski načrtovalci. Obenem bo objavljen poseben poziv k sodelovanju na BIO28 Design Film Festival za video in filmske ustvarjalce.

 

Več o BIO na www.bio.si 

 

Spremljajte BIO28:

@bio_ljubljana

#BIO28 #doubleagent_BIO28

 

Deli
Skip to content