Tanja Lažetić
Tanja Lažetić
Tanja Lažetić

Razstava

Umetnost za vsakdan. Slovensko modernistično steklo

8.3.-1.10.2017

Skladnost uporabnosti in estetike, ki odlikuje modernistično steklo na Slovenskem, se kaže v preprostih, geometrijskih, čistih linijah in odsotnosti okrasa. V obdobju med petdesetimi leti in začetkom osemdesetih let 20. stoletja so slovenski oblikovalci postavili temelje za visoko kakovost izdelkov, inovativnost in modnost oblik ter se tako popolnoma enakovredno vključili v evropske in svetovne trende oblikovanja stekla. Večina izdelkov je nastala v Steklarni Hrastnik, Steklarni Boris Kidrič (Rogaška Slatina) in Steklarski šoli iz Rogaške Slatine. Oblikovanje stekla v petdesetih in šestdesetih letih sledi modernistični paradigmi, ki je v slovenskem okolju pripomogla k vzpostavljanju standardov kakovostnega bivalnega okolja, funkcionalne in ekonomične stanovanjske opreme ter uporabnih predmetov.

Za primerjavo – in kot ponazoritev dolge tradicije oblikovanja stekla na Slovenskem – so razstavljeni tudi nekateri pomembni predmeti iz časa od 16. stoletja do danes, ki so nastali na ozemlju današnje Slovenije ali drugje v Evropi in pomenijo pomembne prelomnice v oblikovanju stekla. Na ogled je tudi izbor izdelkov pomembnejših steklarn, ki so delovale ali še delujejo na ozemlju današnje Slovenije.

Avtorici razstave in besedil: Mateja Kos, Cvetka Požar
Oblikovanje: Presledek (Vid Zabel in Barbara Žunkovič)

Razstava Narodnega muzeja Slovenije je nastala v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje ter je del Spremljevalnih projektov BIO 25.

Več>>

Lokacija

Narodni muzej Slovenije - Metelkova
Maistrova 1
Ljubljana

Spremljevalni program

Novinarska konferenca
8. 3. ob 11. 00 v NMS – Metelkova (Maistrova ulica 1, Ljubljana)

Voden ogled
19. 3. ob 11.00 Muzejska premiera, vodi Mateja Kos

Predavanje
9.5.
ob 18.00 Mateja Kos in Cvetka Požar: Slovensko modernistično steklo

Informacije

infobio(at)mao.si
01/ 54842 74

Za medije>>