Razstava

MyMachine

11.6.-9.7.2015

Otvoritev razstave otroških sanjskih strojev MyMachine Slovenija je bila prav posebna. Najprej smo se v MAO parku pozabavali z raperjem Trkajem, sledil je ogled vseh skic, načrtov in čisto pravih delujočih strojev, ustvarjenih v letošnjem šolskem letu, nato pa še druženje ob različnih ustvarjalnicah MINIMAO za otroke.

Ob 13.15 vabljeni na niz kratkih predavanj z zanimivimi predavatelji, med katerimi sta bila tudi pobudnik globalne iniciative MyMachine Piet Grymonprez ter Mihajela Črnko iz Inštituta Jožef Štefan in koordinatorice projekta MyMachine Slovenija.

Na razstavi so predstavljeni štirje prototipi sanjskih strojev:
Stroj, ki na tla piše pravljice
Učenka OŠ Savsko naselje Maša si želi naprave, ki bo na tla pisala pravljice. Idejo bo uresničila ekipa dijakov Vegove v Ljubljani in študentov Fakultete za računalništvo in informatiko.

Magnetni avto na raketni pogon
Vid je učenec 3. razreda Osnovne šole Idrija, katerega sanjski stroj je Magnetni avto na raketni avtomobil. Njegovo idejo uresničujejo dijaki Gimnazije Jurija Vege v Idriji in študenti Univerze v Novi Gorici.

Dinozaver na daljinca, ki pobira igrače
Otroci iz skupine Pikapolonice iz vrtca Idrija, enota Godovič, so si zamislili sanjski stroj Dinozavra, ki pobira igrače. To idejo bodo prihodnje šolsko leto uresničili dijaki Gimnazije Jurija Vege v Idriji in študenti Univerze v Novi Gorici.

Žoga, ki ne neha skakati (razen, če jo primeš)
Učenka Meta iz Osnovne šole Savsko naselje si želi žoge, ki bi nenehno skakala in bi se ustavila le, če jo primeš. Idejo bo uresničila ekipa dijakov Vegove v Ljubljani in 2 študenta Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.

MyMachine ponuja rešitev za vse tiste otroke, ki imajo nešteto idej, ki običajno niso uresničene. Omogoča, da inovativne ideje radovednih mladih izumiteljev; otrok v vrtcu ali v osnovnih šolah, s pomočjo študentov, dijakov in podjetij postanejo resničnost. Gre za neprofitno iniciativo, ki jo v Belgiji izvajajo že od leta 2008, v Sloveniji pa od aprila 2014. Iniciativi se pridružujejo številne institucije iz različnih držav, ki prav tako vidijo potrebo po spodbujanju ustvarjalnosti v izobraževanju, in sicer tako, da se preko povezovanja vseh stopenj izobraževanja in industrije omogoča uresničitev idej otrok - izdelava njihovih sanjskih strojev. Vsi MyMachine cikli se zaključijo z razstavo skic, načrtov, maket in sanjskih strojev iz vseh slovenskih osnovnih in srednjih šol ter fakultet, ki so sodelovale pri iniciativi.

Foto: MyMachine

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2
Ljubljana

Otvoritev

Četrtek , 11.6. ob 11.00
z raperjem Trkajem

Program

Ustvarjalnica
11.6. ob 11.00
5.7. ob 11.00

Informacije

izobrazevanje(at)mao.si
01 54 84 280/270

Organizacija

MyMachine Slovenija
Inštitut Jožef Štefan
So-organizator:
MAO