Foto: Delfino Sisto Legnani, grafična podoba: Grupa Ee
Foto: Delfino Sisto Legnani, grafična podoba: Grupa Ee
Foto: Delfino Sisto Legnani, grafična podoba: Grupa Ee

Razstava

BIO 25: Daleč, tako blizu

OTVORITEV
hour ČET. 25.5.2017  | 20 h

25.5.-29.10.2017

DALEČ, TAKO BLIZU – 25. bienale oblikovanja, ki sta ga zasnovali kustosinji Angela Rui in Maja Vardjan v organizaciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane, je zasnovan kot reakcija na opažanje, da smo, čeprav mesto ostaja model, znotraj katerega obravnavamo in interpretiramo razvoj sodobne družbe, v zadnjem obdobju priča vedno večjemu številu ljudi, ki so mesto zamenjali za druge kontekste in okolja. Izhodišče bienala je fizično raziskovanje sedmih področij na ozemlju Slovenije, o katerih so na  povabilo bienala razmišljali sodelujoči oblikovalci. Gre za popolnoma svež pristop: mladi, informirani in emancipirani posamezniki, ki so odrasli v sodobnem urbanem modelu, bodo svoje vrednote prenesli v neurbani prostor.

DALEČ, TAKO BLIZU je eksperiment, ki se poigrava s formati: oblikovalce smo pozvali, naj izoblikujejo potencialno izvirno interpretacijo lokalne slovenske razsežnosti, da bi tako prišli do novih vprašanj, ki zaznamujejo tudi širši kontekst. BIO 25 raziskuje doslej neznane načine, s katerimi sodobna populacija interpretira in aktivira alter urbano, pri čemer je beseda »alter« povezana tako s pojmom alternativnosti kot tudi s konceptom koeksistence. Teoretična obravnava alter urbanega v kontekstu BIO 25 pa je postala mogoča z decentralizacijo samega bienala ter tudi z opažanji in odzivi udeležencev.

BIO 25 se razvija na sedmih skrbno izbranih lokacijah po vsej Sloveniji. Mednarodne ustvarjalce, ki smo jih poimenovali prevajalci, smo izbrali zaradi njihove sposobnosti, da oblikovanje in arhitekturo uporabljajo kot orodje za raziskovanje vprašanj sodobnega časa. Ob njih bodo izbrani slovenski posamezniki, strokovnjaki z različnih področij, ki smo jih poimenovali profili, svoje znanje in izvirnost ponudili v navdih pri oblikovanju oblikovalskih praks in spekulativne scenografije, ki bo predstavljena na bienalu. Udeleženci v sedmih skupinah razvijajo možne scenarije za raziskovanje lokalnih in globalnih problematik, pri čemer kot paradigmo uporabljajo današnje ozemlje Slovenije.

Sedem skupin oziroma epizod je raziskovalo naslednje lokacije: SPROSTITEV PODZEMLJA je postavljena v podzemni svet Županove jame pri Grosuplju, ZAVZETJE GOZDOV v Rožnem studencu pri Kočevju na robu divjega pragozda, PO UTOPIJI se odziva na kmalu zaprto rudniško infrastrukturo v Trbovljah; ČISTO NOVO SOBIVANJE raziskuje propad modernizma v urbanem kontekstu Ljubljane, NOV ZAGON PODEŽELJA se razgleduje po podeželskem igrišču Genterovcev v lendavski pokrajini, vse skupaj pa zaokrožujeta skupini PROŽNOST PRETEKLOSTI s na tihem alpskem območju, nekoč divjemu bojišču ter NOVI HEROJI, ki raziskuje migranstvo z uporabo bližine morje na slovenski obali.

Več>>

Otvoritev

20.00

Razstavo bo otvoril častni gost Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije.

Informacije

www.bio.si
01 548 42 283
bio@mao.si
 

Organizacija

MAO