Thumb

Slovenska arhitektura 20. stoletja na razstavi v MoMA

V letu Evropske kulturne dediščine bo Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Muzej moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku odpremil 62 ključnih predmetov za veliko razstavo z naslovom K betonski utopiji. Arhitektura v Jugoslaviji 1948-1980. Težko pričakovana razstava v MoMA je rezultat prizadevanj skoraj 50 raziskovalcev in kustosov ter 6 organizacij s področja nekdanje Jugoslavije, ki so se leta 2010 povezali v projektu Nedokončane modernizacije, Med njimi sta bila tudi MAO in Umetnostna galerija Maribor. Pod okriljem tega projekta je nastala prva temeljita raziskava o arhitekturi in urbanizmu v nekdanji Jugoslaviji, ki so jo kustosi Maroje Mrduljaš, Vladimir Kulić, Simona Vidmar in Matevž Čelik v času Evropske prestolnice kulture leta 2012 predstavili na razstavi v Mariboru. Kulić je tudi sokustos razstave v MoMA.

Projekt Nedokončane modernizacije je navdušil glavnega kustosa za arhitekturo in oblikovanje v MoMA, Martina Stierlija, ki se je odločil, da bo razstava o arhitekturni dediščini Jugoslavije eden od glavnih poudarkov v njegovem programu.

Kot edini nacionalni muzej za arhitekturo v republikah nekdanje Jugoslavije, MAO že od vsega začetka zasnove razstave z MoMA sodeluje kot pomemben strokovni partner za zgodovino arhitekture in oblikovanja v regiji, direktor Matevž Čelik pa je tudi del strokovnega posvetovalnega telesa, v katerem med drugim, kot raziskovalca sodelujeta tudi umetnostna zgodovinarka dr. Martina Malešič ter kustos in arhitekturni zgodovinar dr. Luka Skansi. MAO je v letu 2016 v Ljubljani organiziral bienalno srečanje Mednarodne konfederacije arhitekturnih muzejev ICAM, kjer je 150 sodelujočim kustosom in strokovnjakom iz svetovnih arhitekturnih muzejev, med katerimi je bil tudi Stierli, posebej predstavil slovensko dediščino arhitekture 20. stoletja.

Na razstavi K betonski utopiji. Arhitektura v Jugoslaviji 1948-1980 bodo posebej izpostavljeni štirje največji arhitekti in dve arhitektki tega obdobja, med katerimi bo tudi slovenski arhitekt Edvard Ravnikar. Med 62 predmeti iz arhitekturne in oblikovalskih zbirk Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, bodo na razstavi predstavljeni načrti, risbe, skice, makete, fotografije, prospekti, izdelki industrijskega oblikovanja, embalaža, revije in katalogi. Poleg Ravnikarja bodo v MoMA predstavljena še dela Nika Kralja, Stanka Kristla, Saše J. Mächtiga, Milana Miheliča, Davorina Savnika, Savina Severja, Branke Tancig, Vladimirja Braca Mušiča, Marijana Gnamuša, Nives Kalin Vehovar. Številni projekti bodo predstavljeni z originalnimi fotografijami Janeza Kališnika in Damjana Galeta.

»Razstava v MoMA predstavlja največjo mednarodno predstavitev slovenskih arhitektov in oblikovalcev v zgodovini, zato smo zadnja leta v pogovore o tem sodelovanju vlagali veliko naporov. Veseli smo, da se bo ta trud obrestoval. Veliki arhitekturni pregledi v MoMA so skrbno pripravljeni, kot ena najbolj vplivnih ustanov pa MoMA z njimi pomembno vpliva na spoznavanje in razumevanje svetovne arhitekturne dediščine. Slovenski arhitekti in oblikovalci, ki jih bomo predstavili v MoMA bodo od zdaj naprej del svetovne zgodovine arhitekture in oblikovanja,« je povedal Matevž Čelik, direktor MAO.

Razstava bo v MoMA, New York odprta od 15. julija do 13. januarja 2019.

Napoved razstave v slovenščini>>

Več>>

Za medije>>

Thumb

Podpis deklaracije o grajenem okolju

Med 20. in 22. januarjem je v Davosu potekala neformalna konferenca ministrov za kulturo držav pogodbenic Evropske kulturne konvencije Sveta Evrope. Dogodek je potekal ob robu srečanja Svetovnega gospodarskega foruma pod okriljem zveznega urada za kulturo oz. švicarskega ministrstva za notranje zadeve.

V aktualnem Evropskem letu kulturne dediščine je bila konferenca posvečena kulturi grajenega prostora oziroma »baukultur« z namenom, da spodbudi prizadevanja za uveljavitev politik, ki naj prispevajo k visoki kakovosti grajenega prostora upoštevajoč urbano in naravno krajino, kulturno dediščino in sodobno ustvarjalnost, tako v Evropi in širše. Z navezavo na Svetovni gospodarski forum pa je konferenca vzpostavila tudi stik med kulturo in gospodarstvom. Navkljub velikim razlikam držav v dojemanju grajenega okolja, je bilo podpisnicam skupno zavedanje o nujnosti povezovanja na različnih ravneh - za kakovostno življenje prebivalcev in prihodnost evropskega urbanega okolja.

Med primeri dobre prakse žive »Baukultur« je bil iz Slovenije predstavljen tudi projekt prenove urbane soseske Savsko naselje skupine ProstoRož.

Konferenca se je sklenila s podpisom deklaracije z naslovom "Towards a high-quality Baukultur for Europe”, njena podpisnica pa je tudi Slovenija.

Besedilo deklaracije in spremljevalni dokument (z izčrpnimi vsebinskimi izhodišči in obsežnim seznamom referenčnih dokumentov) je nastal v okviru desetčlanskega mednarodnega uredniškega odbora.

Naslednji dogodek, povezan z »Baukultur«, bo potekal v okviru beneškega bienala - nemška zvezna fundacija Baukultur organizira mednarodne dneve “Baukulturtage” med 26. in 28. majem v Benetkah. V času nemškega predsedovanja Evropski uniji v drugi polovici leta 2020 pa je že napovedana velika konferenca v Berlinu, ki bo nova priložnost za promocijo aktivnosti za spodbujanje visokokakovostne kulture grajenega prostora.

Preberete si jo lahko tukaj>>

(Povzeto po Š. S.)

Thumb

Izbrani sodelujoči 2018

Na Poziv za ideje 2018 prve vseevropske arhitekturne platforme, ki jo koordinira MAO, je prispelo 212 idej s 492-imi ustvarjalci iz 43 držav; 2 prijavljeni ideji pa prihajata iz Slovenije.

Člani Future Architecture in ustvarjalci platforme v letu 2017 so izbrali 21 ustvarjalcev, medtem ko so sledilci Future Architecture spletnih kanalov v glasovanju, na katerega je prispelo 8.218 veljavnih glasov, izbrali svojo najljubšo idejo. Avtorji bodo povabljeni na Ustvarjalno izmenjavo, ki se bo odvijala med 15. in 16. februarjem v MAO..

Izbrani so bili:
Daniela Patti in Levente Polyak (Italija)
Cartha (Elena Chiavi, Pablo Garrido i Arnaiz, Francisco Moura Veiga, Francisco Ramos, Rubén Valdez) (Švica)
Maksym Rokmaniko, Francesco Sebregondi, Enrico Zago, Melissa Frost (Nizozemska)
Julian Jauk (Avstrija)
TAB collective (Avstrija)
Jason Hilgefort (nizozemska)
Skrei (Francisco Fonseca, Pedro Jervell) (Portugalska) Martin Pohl in Konrad Angermüller, Mathias Schmitt & Michael Ott ter Michael Kraus (Nemčija)
Tania Tovar Torres (Mehika)
RESOLVE (Akil Scafe-Smith, Gameli Ladzekpo, Seth Scafe-Smith, Vishnu Jayarajan) (Velika Britanija)
Bartlebooth (Antonio Giráldez, Begoña Hermida, Pablo Ibáñez and Tarsila Sánchez) (Španija)
Eventually Made (Sebastian Bernardy in Vincent Meyer Madaus) (Nizozemska)
Guillaume de Morsier, Valentin Kunik, Ibai Rigby (Švica)
Miruna Dunu (Nizozemska)
Maite Borjabad (ZDA)
fala atelier (Portugalska)
Babau Bureau (Marco Ballarin, Elisa Brusegan, Stefano Tornieri, Massimo Triches) (Italija)
Architectural thinking school for children (Belorusija)
SET Architects (Lorenzo Catena, Onorato di Manno, Andrea Tanci) (Italija)
Phi (Calum Bowden, Cory Levinson, Aliaksandra Smirnova, Artem Stepanov, Aiwen Yin) (Rusija)
Elena Agudo Sierra (Španija)
Piyush Prajapati (Dubai, UAE)

Izbrane ideje v slovenščini>>

Tako bo 22 izbranih ustvarjalcev skupaj s prejemniki nagrade Fundacije Mies van der Rohe za nadarjene mlade arhitekte (Young Talent Architecture Award 2016) Tomaszem Bromo (Poljska), Policarpom del Canto Baquerom (Španija) in Iwom Borkowiczem povabljenih na Ustvarjalno izmenjavo, ki se bo odvijala 15. in 16. Febrruarja  v MAO. Na njej bodo predstavili svoje ideje o prihodnosti arhitekture in dobili priložnost postati del programa dogodkov platforme, ki ga letos organizira 20 članov iz 16 držav.

Več.

Thumb

Landezine LIVE: Read/Write Landscape

Tretji dogodek v seriji predavanj Landezine LIVE se bo 13. februarja odvijal v Stari elektrarni. S pomočjo mednarodnih govorcev, kot so krajinski arhitekt Geoges Descombes, arhitektka in urednica Klaske Havik, urbani sociolog Pavel Gantar ter pevec in pisec besedil Chris Eckman, bo raziskoval domišljijske in fizične pokrajine.

Read/Write Landscape je niz štirih predavanj o oblikovanju prostora skozi prizmo sociologije, krajinske arhitekture, arhitekture in literature. Tokratni dogodek bo soočil procese sinteze imaginarnih in fizičnih prostorov.

Več>>

1 2 3 4 5  ...