Thumb

BIO 26| Skupno znanje potuje v Dresden

 
Razstava 26. bienala oblikovanja: BIO 26| Skupno znanje, ki je potekal med novembrom 2019 in februarjem 2020 v MAO, bo med  4. julijem in 1. novembrom 2020 v prilagojeni različici gostovala v Muzeju uporabnih umetnosti v Dresdnu. Kustos razstave Thomas Geisler in njegova asistentka Aline Lara Rezende sta razstavi dodala dela, ki se navezujejo na primere zlorabe informacij v času COVID 19.
Osrednja tema BIO 26| Skupno znanje je večrazsežnost krize informacij ter vloga in potencial sodobnega oblikovanja pri ponovni osmislitvi naše infosfere. Na razstavi so predstavljena slovenska dela in zbirke znanja skupaj z deli mednarodnih avtorjev, kot so Bureau d'etudes, Commonplace studio, Dunne & Raby, Formafantasma, Forensic Architecture, Futurefarmers, Neri Oxman, Superflux, Jaime Serra in drugi, ki se dotikajo informacijske krize in zasičenosti z informacijami.
 
Odprtje razstave bo potekalo 3. julija 2020 med 18. in 22. uro v Muzeju uporabnih umetnosti v Dresdnu.
 
Več informacij o BIO26 ter razstavi v Dresdnu >>
 
Projekt sofinancirajo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Center za kreativnost.

 
Thumb

Podeljena so Plečnikova odličja 2020

Včeraj, 22. junija, je v Plečnikovi hiši v Ljubljani potekala podelitev Plečnikovih odličij 2020  – osrednje slovenske strokovne nagrade na področju sodobne arhitekturne ustvarjalnosti.

 
Iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje z veseljem in ponosom sporočamo, da je med prejemniki letošnjih Plečnikovih odličij direktor muzeja Matevž Čelik, ki je prejel Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture za vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter uveljavitev muzeja v domači in mednarodni arhitekturni skupnosti.
 
MAO je pod vodstvom Matevža Čelika od leta 2010 svoje delovanje zastavil s pogumno in kakovostno vizijo. Muzej se danes postavlja ob bok najvidnejšim sodobnim muzejem, saj skrb za dediščino kot temeljno dejavnost muzeja uspešno prepleta z novimi oblikami raziskovanja, izobraževanja, kuriranja, javnimi, problemsko zastavljenimi dogodki ter promocije mladih talentov.
 
V muzeju tudi v prihodnje ostajamo zvesti našemu ključnemu poslanstvu – skrbi za ohranjanje, raziskovanje in predstavljanje arhitekturne in oblikovalske dediščine ter postavljanju vzora za preoblikovanje muzejev v dinamične institucije s sodobnimi funkcijami.
 
Plečnikovo odličje je za Muzej za arhitekturo in oblikovanje ter njegovo strokovno ekipo izjemnega pomena. Sprejemamo ga kot častno priznanje, da smo z dosedanjim delovanjem opravili pomembno delo skrbnika zbirk nacionalne dediščine in se uveljavili kot zagovornik napredka na področju muzealstva, arhitekture in oblikovanja za nujno potrebne spremembe v svetu.
 
Kolektiv MAO iskreno čestita vsem prejemnikov Plečnikovih odličij 2020!
 
Prejemniki Plečnikove nagrade za leto 2020 so arhitekti Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss za projekt Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani. Plečnikova medalja za realizacijo sta prejela Rok Žnidaršič in Žiga Ravnikar za Telovadnico Osnovne šole Vižmarje Brod. Plečnikova medalja za pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike: Tomaž Vuga za knjigo Projekt: Nova Gorica. Plečnikova medalja za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture: Matevž Čelik za vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter uveljavitev muzeja v mednarodni arhitekturni skupnosti. Letošnji študentski Plečnikovi priznanji sta prejela Vid Žnidaršič za magistrsko delo Drama! (začasna) in Valentin Tribušon Ovsenik za magistrsko delo Fužinska Copacabana
 
Izbor Plečnikovih odličij 2020 je pripravila strokovna komisija, ki jo sestavljajo arhitektka in profesorica Tina Gregorič, arhitekt in arhitekturni kritik Andrej Hrausky, filozofinja Mateja Kurir, arhitekt Aleksander Lužnik in krajinska arhitektka Ana Tepina. 
 
Razstava nagrajenih in nominiranih del za Plečnikova odličja 2020
 
Razstava nagrajenih del bo letos prvič poteka v javnem prostoru, in sicer je na ogled v galeriji na prostem mesta na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici od 22. 6. do 1. 7. 2020. V ponedeljek, 29. junija, bodo ob 19. uri nagrajeni avtorji in žirija pripravili voden ogled po razstavi.  
 
 
Thumb

Svetovni dan art nouveauja

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in tudi izven nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ődön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana.
Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana z objavo na spletnih straneh MOL in članic skupine Art nouveau Ljubljana, v katero je vključen tudi Muzej za arhitekturo in oblikovanje.
Več o svetovnem dnevu artnouveauja najdete na spletni strani mednarodne mreže RANN. 
 
www.artnouveau-net.eu
https://artnouveau-net.eu/2020-world-art-nouveau-day-save-the-date/
https://artnouveau-net.eu/wp-content/uploads/2020/06/programme-WAND-2020-1-1.pdf
 
Za najmlajše pa v MAO na temo art nouveauja potekajo tudi MiniMAO igrarije Pobarvaj si dan.
 
 
 
 
Thumb

Zaprtost razstave Predmet in zbirka (1.–15. junij)

 

Obveščamo vas, da bo zaradi dokumentiranja zbirke, razstava Predmet in zbirka med 1. in 15. junijem zaprta. Muzej je sicer odprt po običajnem delovnem času, ogledate pa si lahko razstavo MADE IN: Pripovedi obrti in oblikovanja. 

1 2 3 4 5  ...